Intressant om vikt

Jag råkade snubbla över en artikel i Metro om kvinnors och mäns vikt och hur vi ser på varandra.

  • Män underskattar i allmänhet sin egen vikt. Många av de män vars BMI-poäng föreslog att de var feta betraktade sin vikt som normal.
  • Det fanns en tendens bland mycket feta män och kvinnor att underskatta sin egen övervikt.
  • Å andra sidan så överskattade under- och normalviktiga sin egen vikt.

Det är lite märkligt det där, och högst psykologiskt förstås hur vi kan styras av både samhällets och mediernas ideal. Själv vet jag att jag borde gå upp lite mer i vikt, sisådär 5 kilo, men i övrigt är jag ganska nöjd med hur jag ser ut. Sedan får jag väl också poängtera att jag faktiskt håller med ”den allmänna uppfattningen” att kvinnor ska ha former. Eller för att uttrycka mig lite mer plumpt – det måste finnas lite att klämma på.

Vad är lagom egentligen?

Dock bör man komma ihåg att även om man inte tycker om människors vikt, oavsett om de är smala eller storvuxna, så bör man hålla det för sig själv. Speciellt om man inte känner människan för vem vet? Det kan ju ligga något medicinskt eller psykisk bakom. Så tänk på det nästa gång ni kommenterar någons vikt.

Bild från news.enewspr.com
81620cookie-checkIntressant om vikt

4 tankar på “Intressant om vikt”

  1. Tydligen är det hjärnspöken som härjar i det centrala nervsystemet. Finns en obalans mellan belöningsystemet och förståndet. 😛 Sockeromsättningen är högre i de delar som styr belöningsystemet och tydligen reagerar man kraftigare på om man har fetma. (Enligt DN.s artikel).
    Skickar mer än gärna över några spöken. 😉

  2. Visst är det många gånger psykiskt. Överviktiga personer har högre sockeromsättning och ett mera lättpåverkat belöningssystem … det ger signaler om att man ska äta fast man egentligen inte behöver det .. fasen, är det därför man är hungrig jämt? 😛

Kommentarer är stängda.