Det ska vara en muslim i år – om den svenske rasisten själv får välja.

För en tid sedan köpte jag tidningen Faktum av en man som stod utanför ”min” ICA-butik. Som ni kanske vet arbetar Faktum för att skapa debatt och opinion kring hemlöshet och utsatthet där försäljarna får en del av förtjänsten.

Tidningen blev liggandes ett tag innan jag hade tid att bläddra igenom den, men när jag hade gjort det blev jag faktiskt imponerad. Dels av dess innehåll men även om vilket skriftspråk som vissa skribenter använde sig av. För handen på hjärtat, i vilken annan tidning kan man läsa saker om saker som valsperma, och dessutom ur en humoristisk vinkling. En skön tidning med ett tuffare språk än man vanligtvis ser i övrig press. Rekommenderas!

Men hur som helst, mina ögon fastnade vid en artikel om rasism som beskrev tendenserna i historiens rasism och antisemitism, något som jag fann väldigt intressant. För visste ni t. ex. att det i svensk lag, 1637, stod följande;

Varhelst ni ser en rom eller ett romskt följe äger ni rätt att hänga dem och få pengar för det.

Ganska skrämmande om ni frågar mig. Men samtidigt ska vi veta att folkgrupperna skiftar över decennierna. Under 50-talet var det finländarna som var våra hackkycklingar och  Häradstinget vid Fryksdalen i Värmland skrev 1690 att;

Varje finne som vägrar lära sig svenska ska få sitt torp nedbränt.

Med andra ord var det inga silkesvantar när det gällde integrationen förr i tiden, snarare tvärtom. Vidare i artikeln kan man läsa om andra etniska grupper som har varit offer, missförstådda och särbehandlats både lagligt och folkligt och just nu är det, som rubriken antyder, muslimernas tur att vara syndabockar.

Visserligen är det inte så konstigt när diverse tokstollar gör fasansfulla saker i religionens namn, som i sin tur ger ringar på vattnet och svärtar sina övriga anhängare. Med andra ord är det lika galet att kalla alla muslimer för självmordsbombare som alla kristna för stenkastning eller att försöka sälja biblar genom dörrknackning.

Rasism kommer troligtvis alltid finnas och dess offer kommer variera mellan decennierna. Själv tror jag att det till stor del beror på många olika saker. Dels okunskap om våra medmänniskor, och dels på en felfuntad integration som stödjer segregation samtidigt som media blåser svarta rubriker om ytterligheter och som i sin envishet hjärntvättar sin omgivning att få den allra värsta sortens föreställningar om ”de där”. Missförstånd och förutfattade meningar och människor som tror att de vet saker utan att ta reda på fakta kommer också alltid att finnas. Tyvärr.

Förresten, på tal om rasism. Visste ni att den nuvarande teorin om människans ursprung säger att det hela startade för ungefär 200.000 år sedan i Afrika. Till viss del tror jag säkert att det kan stämma, för om man läser mitt inlägg ”Visste du det här?…” så frodas de av värme och bakterier och om man ser på hur mänskligheten beter sig idag så kanske man kan förstå logiken bakom teorin. Kanske vårt blod inte är så isande ursvensk som många tror och med tanke på mänsklighetens benägenhet att flytta runt så kan man ju ta sig en ordentlig funderare på vad som egentligen kan kallas för ”ursvensk”. Knappast något alls, eller hur?

81370cookie-checkDet ska vara en muslim i år – om den svenske rasisten själv får välja.