Dagens fundering

Det är en hel del död omkring mig just nu. Inte på grund av alla dödsskjutningar i Malmö den senaste tiden, utan att det helt plötsligt, har varit väldigt mycket diskussioner om död just nu, runt omkring mig. Varför? Vet ej. En ren slump, antar jag.

Egentligen började allt för några månader sedan då jag av någon outgrundlig anledning började fundera på hur livet kommer se ut om inte alltför många år. Då tänker jag närmast på när min hund går bort, sedan mina föräldrar, kanske några vänner o.s.v. För vem vet när döden slår till? Det kan ju faktiskt vara helt oväntat också. Även på jobbet har det den senaste tiden varit en hel del diskussioner, kursdeltagare som gått bort, medarbetares vänner m. fl. och jag har fått tankar på om jag möjligtvis kommer ångra något när det är dags för mig att gå.

Broonie Ware, en australiensisk sjuksköterska har skrivit en bok om vad människor ångrar allra mest på dödsbädden och jag är knappast förvånad inför resultaten. För mycket arbete, dålig kontakt med vänner och drömmar som aldrig förverkligats är några av sakerna som toppar listan och det där är väl ganska självklara saker. När vi faktiskt jobbar mer än vi umgås med familj och vänner, när vi blir låsta av både ekonomi och regler m.m.m. och man egentligen aldrig får en chans. Sant förvisso att detta inte gäller alla människor, men om man har de ekonomiska förutsättningarna t.ex. så skulle jag kunna tänka mig att man blir fast i ekorrhjulet och bara vill tjäna mer. Kort och gott är det väl som det sägs, att vi stressar i jakten på att komma snabbare ner i graven.

Själv har jag inga direkta önskemål just nu, bara att få bli friskare och orka mer. Att få ett fungerande liv för att sedan orka och kunna planera större projekt. Helt enkelt få livslust igen. Jag är inte så gammal än och det finns många fler chanser och man får väl bara hoppas att åren inte rullar på alldeles för snabbt och att det en dag är försent.

Nog nu om detta dystra ämne, även om det är fullt naturligt. Ett gott skratt förlänger livet, sägs det ju, så med min vridna humor kommer jag nog leva ganska länge trots allt. Sant och visst är det också att om livet är körigt så kan man ändå skratta åt eländet och det gör jag så gärna 🙂

79420cookie-checkDagens fundering