Dagens fundering

Har det blivit våldsammare i dagens samhälle än för kanske tio år sedan?

På vägen hem från jobbet fick jag ett intressant samtal med en pratglad busschaufför och han tyckte så. De yngre visar ingen respekt längre och beter sig ”som idioter”. Det där kan ju debatteras i all oändlighet men en sak är ju säker, man kan inte dra alla över en kam.

I DN kan man läsa om ”En kväll i tunnelbanan där våld är vardag” av Jessica Ritzén, där ordningsvakterna själva får berätta hur en kväll kan se ut och där de även nämner hur våldet har minskat men också blivit grövre och att det numera förekommer knivar mycket oftare än förr.

Själv undrar jag lite över vad som har gått fel för jag har också fått intrycket att det har blivit råare, våldsammare och egot har fått större utrymme bland många av oss, inte enbart bland ungdomar. Kanske jag har fel och kanske det är mediernas fel som målar upp stora, svarta rubriker om våldsbrott, men samtidigt ser man små tecken på ovan nämnda saker i vardagen.

Som enskild människa kan man väl inte göra så mycket, utom möjligtvis att fortsätta behandla människor som man själv vill bli behandlad. För det är en förbannat bra regel, inte sant?

78740cookie-checkDagens fundering