Pissa på liken? Självklart.

Det har väl knappast undgått någon att man nu har hittat ett filmklipp med amerikanska soldater som står och pissar på liken efter Talibaner. Dessa soldater har nu identifierats och världen förfasar sig och i ett uttalande av Hillary Clinton, fördöms handlingen. Såklart.

Men jag funderar lite på över om omvärlden verkligen vet vad krig är och vad det innebär för både de inblandade och de som faller offer för krigen. Som vi nog alla vet är inte krig något romantiskt, rosaskimrande drama som alltid slutar lyckligt. Snarare tvärtom där civilbefolkningen ofta kommer i kläm på ett eller annat sätt och på något sätt känns det så fel att just nu blir det ett herrans liv när det finns så många andra krig, världen över. Som vi kunde läsa för några dagar sedan, krigshärjade Kongo, där kvinnorna blir våldtagna och får se sina män skjutas i huvudet på nära håll. Folk reagerar visserligen, men blir det massprotester och tal från Hillary Clinton?

För Hillary höll ett tal angående de pissande soldaterna och sa “-Det går på tvären mot våra amerikanska värderingar och regler kring uppförande som majoriteten av vår militära personal och speciellt marinkåren följer.” För det är faktiskt så att krig har vissa spelregler. Man måste döda varandra enligt konstens alla regler och därmed ska man också tjäna en lön för att man försvarar sitt land. Eller ungefär så. Samtidigt som 2000 amerikaner dör varje år i sitt hemland på grund av rätten att bära vapen. Tänkvärt, eller hur? För det är tydligen mer okej att skjuta en bit metall i hög hastighet som i vissa fall även exploderar inuti kroppen och sprider vassa fragment så att offret till slut blöder till döds. För att inte nämna alla miljontals minor som ligger runt omkring i olika länder och som varje år lemlästar oskyldiga människor. Nej, de är ju någon annans problem och de får väl finansiera problemlösandet så gott de kan.

Pojksoldater så unga som 10 år i Palestina. Bild från skynews.com

 Missförstå mig rätt, jag gillar inte krig och kan inte förstå hur någon civiliserad människa ens kan tänka tanken på att skjuta någon annan människa, men samtidigt måste man ha i åtanke att traumatiska och stressande situationer kan förändra människor å det grövsta. Med andra ord är det väl inte så konstigt att man som i detta fallet, soldater, flippar ur och förlorar omdömet. Jag misstänker att sådana och liknande saker är vanligt i krigssituationer, bara att vi aldrig får se det på filmsnuttar hämtade från verkligheten.

Film och verklighet. Varifrån kommer inspirationen tror ni?

Krig är inget vackert. Krig är inget teparty. Det finns inget civiliserat med krig och ja, människor dör i dem också.

77840cookie-checkPissa på liken? Självklart.