Sverige, all heil to America

Har ni tänkt på hur mycket vi har omkring oss som är inspirerat av USA? Nästan varenda tv-program är ju därifrån, likaså all musik, de flesta bolag som gör datorspel, glassen Ben & Jerry´s och en amerikansk hamburgerrestaurang i varje gathörn som i sin tur ger svensken allt rundare midjemått. Samtidigt som folk gnäller smått rasistiskt över “De där jävla amerikanarna”.

Under ett par år hade jag en relation med en amerikanska som flyttade hit. Därmed fick jag en ganska bra inblick i ett typiskt amerikanskt hem och vilka sociala koder vi hade emellan oss. Väldigt intressant för en livsåskådare och psykologistuderande som mig.

Vad som slog mig redan då, var kombinationen mellan en stark religiös tro och människors starka tro på rätten att kunna försvara sig, och då menar jag rätten att bära vapen. Det är visserligen olika mellan staterna men även i den familj som jag hälsade på, fanns det vapen. Som fadern i huset själv sa, att om det kommer någon oinbjuden över tomtgränsen skulle han inte tveka att skjuta inkräktaren och lagen skulle vara på hans sida. Visst har det hänt olika tragedier, som till exempel skolskjutningar, men det tycks inte avskräcka folk, snarare tvärtom. Amerikanarna fruktar hårdare vapenlagar och det köps fler vapen än någonsin.

Kanske det är som Michael Moore säger i filmen Bowling for Columbine, att det är företagen som skrämmer upp folket till den grad att de skaffar sig vapen. Försäkrings-, vapen- och larmbolagen varnar för saker som kan hända. “Tänk om” är flitigt använt vilket i sin tur invaggar amerikanerna i en otrygghet. Man kan nog kalla det för hjärntvätt, men på ett civiliserat och städat sätt.

Frågan jag själv ställer mig är när vi får se detta i Sverige. Eller med tanke på den senaste tidens många dödsskjutningar i Malmö så undrar man ju redan hur det är med kontrollen på vapen. Tack och lov verkar det som att folk fortfarande bryr sig om varandra, även om det inte alla gånger är på ett så tydligt sätt, manifestation eller inte.  Inte för att vara kritisk men det vore väl bättre att visa värme och solidaritet innan något fruktansvärt händer. Innan vi lyckas, precis som amerikanerna, att skrämma oss själva så pass mycket att vi faktiskt inhandlar ett vapen, ifall det skulle hända något. Så kanske vi i framtiden slipper gå omkring och vara livrädda för varandra.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=H9P3NkkgJPs&feature=related]

There’s a rainbow on Sunset Boulevard,
Made of tears from Hollywood.
People praying for their Green Card,
Pay to play,
Work for food.

Swear alleigance every morning,
It’s another sunny day,
Well it’s murder on the freeway,
Someone’s life gets blown away.

There’s a pirate on the radio,
There’s a preacher on TV.
Call the C.I.A Big Daddio,
Tell the White House I’ll be free.

Only in America
Only in America
Only in America
Only in America

Tijuana ‘cross the border,
Eat the worm see paradise,
Education in Las Vegas,
Cut the cards and roll the dice

People come to California,
And they aim to do it right.
Every waitress a performer,
You’ll be famous overnight.

77310cookie-checkSverige, all heil to America