Julfrid, shopping och en häxa

Det är inte ofta jag ser på SVT men efter ett tips från en arbetskompis satte jag mig ner och såg på ”Nordstan”, en dokumentär i tre delar om Göteborgs stora shoppingcenter.

Dokumentären är filmad under förra vintern, ni vet när det var ordentligt med snö och kyla, dagarna före jul. Vi får bland annat se vad som händer bakom kulisserna och efter affärerna har stängt. Livet bortom julrushen och nya försäljningsrekord.

Vi får träffa både anställda och de utslagna, hemlösa och alkoholiserade. Vi får stifta bekantskap med ungdomarna på ”Emotrappan”, musikerna med sina instrument, vakterna på Securitas, andra anställda, den teaterspelande häxan och vanliga besökare som är ute på sin julshopping.

En väldigt gripande skildring av hur olika våra liv kan vara och hur snabbt det kan svänga. Speciellt rörd blev jag när Sixten berättade att han en gång hade haft hela paketet – Volvo, bra jobb, fru, barn – och som nu var tillbaka till Nordstan där han försöker skrapa ihop lite pengar genom att spela gitarr. Han berättar att han aldrig kunnat ana att han skulle befinna sig en den situationen han nu var i och jag börjar fundera hur den vägen såg ut. Om man själv borde känna sig varnad.

Del tre är ännu inte sänd men ni kan se både ettan och tvåan här och hur planerna från 60-talet inte blev riktigt som man hade tänkt sig.

74760cookie-checkJulfrid, shopping och en häxa