En miljon eller två, vad gör det?

Ena personen tjänar 1 miljon, den andre 2, och folk blir sura. Som vanligt.

När man läser om förre Nordea-direktören som gjorde ett jätteklipp när han sålde sin bostad så är det ju bara att gratulera snubben för att han var så smart. Han fick lägenheten av banken, sedan blev det bostadsrätter i det huset och nu sålde han alltså och tjänade ett antal mille. Att över 2000 tjänster ska upphöra är ju illa tajmat och att Nordea har gett bort stora och dyra lägenheter åt sina pampar sticker säkert också i ögonen på folk. Att det fifflas i maktens korridorer är ju inget nytt.

Men hela den här grejen med att folk tjänar oförskämt mycket pengar verkar ha en speciell Jante-effekt här i landet. Avundsjuka? Ja, kanske, men är det inte bra då att det finns vissa människor som tjänar massor av pengar? Eller för att använda ett amerikanskt uttryck, “a shitload of money.” Som t. ex. skaparen av Microsoft, Bill Gates som i flera år låg som nummer ett av världens rikaste människor. Ursäkta mig men det är ju skitbra.

För om man ska se på det ur en annan vinkel så är det inte faktumet att någon tjänar pengar som är problemet, utan hur omsättningen ser ut. Om ett land ska gå runt rent ekonomiskt måste det finnas rika och fattiga, så är det bara.

En pamp tjänar X antal mille och spenderar pengar, eller kanske rent av strör dem omkring sig, vilket skapar ruljans i landets finanser. Det skapar efterfrågan, det skapar jobb, det stimulerar ekonomin både globalt och inom landet, vilket ju är jättebra.

Så frågan är inte hur många miljoner man tjänar, utan vad man gör med dem och om man inte ska skattas till döds bara för att man är höginkomsttagare så är det bättre att sätta sprätt på kulorna. För allas väl. Eller som Bill Gates: mellan 1999 och 2003 gav han och hans fru bort 175 miljarder kronor till bland annat sjukvård och utbildning.

Så man undrar ju vad alla hackers tänker med när de utsätter Microsoft för attacker hela tiden. Men de kanske inte gillar sjukvård, vem vet?

71800cookie-checkEn miljon eller två, vad gör det?