Kråka på menyn

Flera restauranger i Norge har numera kråka på menyerna samtidigt som de inför skottpengar på fåglarna. Det ska anses som en delikatess, säger en norsk gourmetkock.

Den svenska krögaren Carl Jan Granqvist håller däremot inte alls med:

Man vill ju veta var produkten kommer från och det vet man inte med kråka, de äter ju inte heller särskilt bra. De är asätare, säger Carl Jan

Dock är ju inte det där hela sanningen för om man googlar runt lite så finner man följande:

Kråkan är allätare och har en mycket varierad kost. Den äter till exempel döda djurkroppar, sniglar, insekter, frukt, köksväxter, groende eller mogen säd, småfåglar, smärre däggdjur, fisk och fågelägg.

Vad jag menar är att om vi ska gå efter vad djuren äter så lär vi inte få äta mycket alls. Fiskar till exempel äter mask, insekter, fiskrens och annat mumsigt. Eller Vildsvin är allätare men 90 % av deras föda består av vegetabilier. När de letar föda gräver de med trynet i marken och “bökar” upp jorden, ofta efter ek- och bokollon som är favoritmaten. Annan föda är majs, ärtor, potatis och spannmål, mask, möss, orm, rötter, bär och svamp. De äter också vattenväxter, as och ibland sopor. om inte jag minns fel så ska just vildsvin vara en delikatess.

 När vi ändå talar om mat så undrar jag när de första insekts-barerna tänker dyka upp? Jag har hört att det inom de närmaste 20 åren kommer bli väldigt populärt och att dessa barer, restauranger eller vad man ska kalla dem, kommer avlösa både pizzorier och kebab-hak. Det kommer bli spännande.

Foto: Björn Lindahl
71440cookie-checkKråka på menyn