Världens underverk och vaddå?

Jag kom att tänka på alla de fantastiska byggnader, monument m.m. som forna civilisationer har skapat. Tala om höga ambitioner! Ni kanske redan vet att vi har sju underverk men vet ni exakt vilka de är eller gör ni som mig och googlar? I så fall finner man:

“Världens sju underverk, även kallade Antikens sju underverk, är en förteckning från antiken över byggnadsverk som representerade människans då största bedrifter.”

  1. Cheopspyramiden – som finns kvar idag.
  2. Babylons hängande trädgårdar – Har kanske aldrig funnits.
  3. Zeusstatyn i Olympia – förstört 426 e.Kr. av en brand.
  4. Artemistemplet i Efesos – förstördes 263 e.Kr. av en brand.
  5. Mausoleet i Halikarnassos – Revs 1493-1522.
  6. Kolossen på Rhodos – gick under 225 f.Kr. av ett jordskalv.
  7. Fyrtornet på Faros – förstördes av ett jordskalv på 1300-talet.

Eftersom alla utom en är sedan länge försvunna har det gjorts andra listor på världens sju underverk men än så länge har man inte kunnat enas om en definitiv lista. Dock finns det en hel del bra förslag, såsom; Colosseum, Kinesiska Muren, staden Petra, Taj Mahal, Panamakanalen och Golden Gate-bron.

Visste ni förresten att Sverige har sina egna sju underverk? Självklart är även den listan rejält debatterad men okej, jag kan hålla med om Turning Torso faktiskt. Globen, kanske, och självklart Göta kanal men resten tycker jag inte är så imponerande. Byggnadsverk i all ära men kommer det att stå emot tidens tand lika väl som pyramiderna? Med all plast, fanér och imitationsmaterial.

Nej, jag tror att vi de senaste hundra åren istället har gjort bättre ifrån oss rent prestationsmässigt. Som att vi har besökt månen och nu snart intar Mars. Att vi har teknologi att spränga ett mindre land i småbitar. Att vi har tillgång till all världens information i våra mobiltelefoner. För det är ju ganska häftiga framsteg även om det inte är några byggnadsverk.

Med lite tur kanske man får ha en tumme med i ett av världens sju underverk eller i något revolutionerande som påverkar miljontals människor, deras liv och framtiden. Själv tar jag det gansla lugnt och i små steg. Med början att ta mig oskadd ur sängen på morgonen för det är tamej tusan inte dåligt det heller 😉

67910cookie-checkVärldens underverk och vaddå?