En tröttsam genuskamp

Vad är manligt och vad är kvinnligt? Ska vi vara på speciella sätt bara för att vi är av ett visst kön? Hur länge ska man hålla på och diskutera skillnader och likheter mellan könen?

På senaste tiden har det varit mycket snack om ovanstående och själv börjar jag bli ganska trött på det. Men å andra sidan är tydligen inte jämlikhet en självklarhet för alla – och där misstog jag mig tydligen för jag trodde vi levde i år 2011.

Jag tänker såklart på Ulf Brunnberg som tänker starta en tv-kanal för bara män. Den ska innehålla boxning, historia, vetenskap, speedway och tidigare idag stod det också om Hitler, men det har de tagit bort. Men okej, låt oss säga att den där kanalen verkligen kommer upp i tablåerna, skulle det innebära att man inte är en riktig man om man inte gillar kanalen? Jag själv gillar inte sport något vidare, möjligtvis med undantag för Trial och viss form av wrestling, men för övrigt så är mitt intresse för sport väldigt tunt. -resten av kanalens innehåll verkar ganska tråkigt och hela idén känns ganska förlegat. Tråkigt. Gammalt. Det osar lite grottman om det hela.

Iofs är det sant att Ulf inte är direkt purung längre och han tycker nog att det var en jäkla smäll när debatten satte igång efter hans uttalanden. Det är ju skönt att han inte är ensam om att tänka i tusenåriga tankebanor. I dagens Aftonbladet skrivs även om varför så många dator- och tv-spel görs för män och inte kvinnor och där en programmerare hade lämnat kvar en kodsnutt där det stod ”Feministhora” – alltså ytterligare exempel på cro magnon-tänket. Det är då rent märkligt att varken jämställdheten inte har kommit längre än så. Samtidigt undrar man ju varför det är så viktigt att få även kvinnor att spela…

Men tillbaka till Ulf Brunnberg.

Skribenten Åsa Erlandson skriver så bra om detta, både Ulf, genusperspektivet och tv-utbudet. Samtidigt undrar hon vad männen skulle göra om de inte fick zappa mellan kanalerna. Detta påminner mig om ett väldigt roligt blogginlägg jag råkade läsa för säkert över ett år sedan och jag tror de flesta killar kan hitta på något annat än att leka med fjärren. Åsa, om du läser detta – kolla de här länkarna så får du se:

Själv behåller jag fjärrkontrollen i ett järngrepp, speciellt om det skulle bli verklighet av Uffes nya kanal. Han kanske skulle kolla Kunskapskanalen lite oftare. Ibland har de faktiskt program om evolution.

Läs även hur tv-eliten svarar på detta under Kristallengalan. En annan kamp mellan könen är den som pågår inom filmbranschen.
66690cookie-checkEn tröttsam genuskamp