I väntan på döden

I går kväll råkade jag av en ren händelse se något otroligt vackert…

Svensk dokumentär från 2003. Styrbjörn och Solveig är jordbrukare. Jorden de brukar ser de som ett lån från naturen och de vårdar den med kärlek och hårt arbete. En staffettpinne som ska lämnas vidare till kommande generationer. I tre år har filmarna Peter Gerdehag och Tell Johansson följt Styrbjön och Solveig på deras lilla gård i Småland. Det är ett mäktigt engagemang för kulturlandskapet som skildras i denna film. Även 14/08 i SVT1 och 15/08 i SVT1.

Vad som inte sägs i den här presentationen är att Styrbjörn fick cancer under tiden detta spelades in, och det var detta som gjorde ett så starkt intryck på mig. Läkarna behandlade med cellgifter men cancern var envis och kom tillbaka och det var så rörande att se samspelet mellan naturens skiftningar och människan i centrum, på något sätt, och att vi alla blir en del av naturen till slut.

Så han satt där. Styrbjörn, med sitt väderbitna ansikte och blå ögon i solskenet, och berättade om hur mycket han älskade naturen. Hur han hoppades att barnbarnen skulle ta över gården, och om dödsdomen han hade fått av läkarna, som gissade på allt mellan 2 veckor och 2 år. Han berättade hur budskapet hade fått honom att uppskatta sin omgivning mycket mer och att han var glad för varje dag som han fick vara vid liv. Allt var helt plötsligt så mycket vackrare! Denna man med själ och hjärta och hårt slit i sin gamla kropp satt där och berättade sina allra innersta tankar om både liv och en kommande död, ända tills hans blå ögon började fälla tårar, och det jag  honom för var att han aldrig gav upp. Han fortsatte jobba hårt som förr och i slutet sa han att veden skulle åtminstone samlas ihop och huggas upp så att hans fru skulle klara sig åtminstone ett år. Tala om omtanke och kärlek.

En oerhört vacker skildring av ett liv i samarbete med naturen och som får mig att fundera. Som får mig att uppskatta varje dag i all dess skönhet som faktiskt finns omkring oss varje dag. Det handlar bara om att öppna ögonen innan det är försent.

Se Bondens tid på jorden på SVT Play.

Bilder från bondenstid.com – tellemontage.se och folketsbio.se
64610cookie-checkI väntan på döden