Samtal på bänken

Solen skiner, det är varmt och jag tar ut jycken på en liten promenix. När jag rundar hörnet på huset ser jag att gubbarna sitter där, och låt oss nu kalla dem för Ture och Sture. Självklart stegar jag fram mot dem, som jag brukar göra, även om jag vet hur diskussionen med en av dem kommer att bli….

-Hallå, hallå, här kommer vi! (Astrid drar ivrigt ditåt för att hälsa)

-Hej, hej, svarar båda gubbarna, nästan i kör medans jag tar plats emellan dem på bänken.

-Fint väder vi har fått idag, säger jag glatt.

-Jo, jo, säger gubbarna återigen i unison stämma.

Tiden går och jag försöker att inte komma in på det känsliga ämnet, men på något sätt lyckas vi alltid komma dit och jag vet fortfarande inte hur sjutton det går till – boendet i huset. Med andra ord, det är lugnt och trevligt ända tills ena gubben säger, som han alltid gör…

-Ja, den där jävla styrelsen kostar bara en massa pengar som vi ska betala! Vi kastade bort miljoner kronor på att byta tak och det är fan inget fel på grannhusets tak och det satte de på ett år efter oss! (För 10 år sedan vem fan bryr sig? Dessutom råkar jag veta att grannhusets tak nu är genomrötet och att de måste byta, väldigt snart. Det säger jag däremot inte)

-Men vad är alternativet då? Att vi skiter i att ha en styrelse och låter ”Bolaget” ta över så att de kan chockhöja hyrorna?

Vid det här laget har jag brusat upp betydligt i humöret. Som vanligt när just Sture sätter igång om samma sak igen, säkert 50:ionde gången. Som vanligt får jag inget svar tillbaka och jag blir tyst i några sekunder för att lugna ner mig. Men det är ännu inte över.

-Nej, säger han, de där ”öknamn” och ”öknamn” har haft så mycket dumheter för sig. Förr i tiden kunde vi sitta här och ha en gemenskap men det satte ”öknamn” stopp för. Och den nya styrelsen, den där L som ni har kommer med en massa konstiga idéer.

-Jaha, vad tänker du på då?

-Ja, först det här med singelstenen här vid bänkarna, det var mycket trevligare när det fanns växter här bakom oss.

-Jaja, du menar den stora rorodendron som dödade allt i dess närhet, förutom ogräset?

-Hmpf, jo men det var åtminstone grönt!

-Hmm jaha okej, säger jag som har börjat tröttna,

-Sedan vill han ju sätta in lampor i trapphusen med rörelsedetektorer som kommer kosta en massa pengar när de ska tändas och släckas natt som dag.

Dags för mig att brusa upp igen…

-Vi, inte han, sätter ju upp dem då vi upprepade gånger haft ovälkommet besök och det går inte att se vem eller vilka det är som rycker i dörrar och ropar. Dessutom finns det timers på de lamporna så de inte tänds i onödan, alltså dagtid.

-Nej, det finns det inte. Jag har sysslat med elektronik i 24 år…

-Jo, men, avbryter jag, när du var ung fanns det inte så sofistikerade lampor, det är klart att det finns timer på dem,

-Nej, det finns det inte, och den där tösen som får ovälkommet besök har bara hjärnspöken.

Jag tänder till…

-Så du menar att det vore bättre att spara några kronor även om det finns en risk att en ensam tjej blir våldtagen eller attackerad? Hade det varit bättre?

Jag får ett mummel och tystnad tillbaka….

Så här är det varenda gång han sitter på bänken. Det kvittar om det är jag som sitter där eller någon annan men det är ett evigt gnällande. Till och med hans bästa kompis Ture tycker det.

Som medlem i styrelsen vill jag ju vara tillmötesgående och förstående, självklart och egentligen vill jag inte behöva undvika någon alls, men kanske det är vad som skulle kunna vara lösningen? Märkligt ändå att han orkar sitta och gnälla över allt och alla men att han struntar i de tillfällen som finns att komma och prata med oss. Årsmöte, städdagarna, boendefika m.m. och vi har både förslagslåda och telefon som kan användas men icke då. Bara på bänken. Möjligtvis hemma till de stackare som vågar besöka honom.

En intressant man den där som enligt honom själv är expert på precis allting och alla andra är totala idioter, och sådär håller han på, år efter år. Kanske man skulle göra som K.E. den gamle vaktmästaren som sa att om det inte passar så är det bara att flytta. Det är ju ett fritt land.

Annars sägs ju Afghanistan vara fint såhär års…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=aSgJDbaLnUg]

63960cookie-checkSamtal på bänken