Kan man leva utan pengar?

Kyrkoherde Peter Owen Jones försöker bryta sig loss från myten att konsumtion är lösningen. Men hur kan man leva ett enkelt liv som inte bygger på arbete för att konsumera? Är det meningen att vi så passionerat ska jobba ihjäl oss i tron att saker gör oss lyckliga?

Sedan jag råkade se  “Att leva ett enkelt liv” har jag funderat en hel del på dels vad han sa, hans syfte och hela innebörden av temat. Peter satte verkligheten ord på väldigt många saker som de flesta av oss någon gång i livet stannar upp och funderar över. Självklart blev det mycket existensiella och fundamentala frågor, men är det inte också de sakerna som på många sätt grundar ens tillvaro?

Allt sedan barnsben har jag uppfattat kyrkoherdar, präster och ja, egentligen allt och alla som har med religion att göra, lite trötta och gråa. Kanske till och med lite dammiga. Men när man ser Pete i sin cowboyhatt, hans väderbitna men ändå unga ansikte och med det roliga krullet på skallen så börjar man att fundera. Kanske det finns en sanning där ute någonstans, som är större än att bara gå till jobbet varje dag.

The problem is “I” and nothing can change until we move to “we”.

Genom att försöka leva ett fransiskant liv utan pengar, var Peters tanke att han kan göra arbetsuppgifter och tjänster i utbyte mot nödvändiga saker som mat och bensin till sin bil, och det var väldigt intressant att se incidenten med skottkärran. Dock tycker jag fortfarande att han inte skulle stått för kostnaden…. Men skulle vem som helst kunna vända sitt liv på det sättet som Peter gjorde? Jag tror faktiskt inte det. Alla har inte tre församlingar att förlita sig på och inget tv-team som dokumenterar allting som extra påtrycksmedel och kanske människor inte är så godhjärtade i alla länder.

Men det var själva idén bakom “Att leva ett enkelt liv” som tilltalade mig så starkt. Att kunna lämna stressen och kommersialismen och inrikta sig på på saker som betyder mer, och själva grejen med tjänster och gentjänster låter så varmt och humant och som tittare blir man ganska gripen av handlingen. Mer avslöjar jag inte.

Om ni kan, orkar och vill så kan man se del 3 av 3 på SVT Play här och klippet ligger kvar tills 7 augusti.

Bild från bbc.co.uk
63880cookie-checkKan man leva utan pengar?