Är det bra med knark eller?

Nu till ett av mina favoritämnen. Ja, alltså inte knark och narkotika, utan hur människor tänker när de tycker att det vore en lysande idé att dra några bloss eller ännu värre.

Nu är det larm på gång hur vanligt det är med cannabis bland de yngre och det är främst killar som pysslar med sådant. Varningar blir utfärdade av före detta missbrukare och regeringen skjuter till 50 miljoner i en jättekampanj för att stoppa trenden. Själv är jag tveksam om de där 50 miljonerna egentligen kommer ha någon effekt för vad är det jämfört med ett imperium, en kartell av droger?

Men är det inte vuxenvärldens fel egentligen, att så många unga människor söker sig till illegala droger? Låt mig förklara:

Överallt talas det om utbrända tonåringar som har en oerhörd press på sig från alla håll. Skolan påverkas negativt av oron i klassrummen då lärare inte har något att säga till om. Bristen på fritidsgårdar är densamma som för 30 år sedan och om de finns, stänger de löjligt tidigt. Ideal ska följas, vilket blir en stressfaktor i sig, för att inte tala om fritidsintressen som ska hinnas med och vänner att umgås med. Är det så konstigt att de yngre blir stressade och söker sig till en stunds avskildhet från samhällets stress och jäkt?

På något konstigt sätt verkar våra folkvalda blunda för detta och väljer istället att satsa 50 miljoner på saker som de från början inte hade behövt, om de hade lyssnat på de yngre och sett varningstecknen. Om de hade tagit bort skygglapparna och tagit debatten i tid.

Hur som helst, varje människa är på sätt och vis ens egen skapare för sin egen framtid, inte sant? Men samtidigt måste man ju se på fakta att barn, rent mentalt, inte är mogna att ta livsvikta beslut i alltför ung ålder. Om så hade varit fallet hade vi tillåtit körkort till alla som hade nått ner till pedalerna, barnarbete eller alkohol och tobak till alla som ens hade pengar. Men så är det inte idag. Vetenskapliga fakta pekar på att allt ovan nämnda vore oansvarigt och rent av destruktivt. Sedan finns det de som påstår att en oskyldig puff av cannabis knappast leder till några tyngre droger och vi får väl hoppas att det stämmer för dem. Dock är det flera före detta missbrukare som hävdar motsatsen och som starkt avråder från att ens börja med cannabis eller marijuana, och de borde väl veta? De som har varit med ett tag och sett vad det kan leda till.

Men för all del, puffa på, ni som propagerar för att det är något bra, det rör mig inte i ryggen. Jag tycker bara synd om er som inte vågar möta verkligheten som den är och som behöver fly verkligheten. Vi kan acceptera verkligheten eller göra något för att den ska bli bättre, men vi gör det knappast påtända.

För det är vad det handlar om, att våga se sanningen i vitögat, varje dag. Vågar du det? Eller väljer du att gömma dig bland dimmorna?

Läs även om “En haltande drogpolitik” i Expressen 2011-07-18.

62980cookie-checkÄr det bra med knark eller?