Dagens absoluta feting: Sjukförsäkringen.

Idag var regeringen extrainkallad för att mildra effekterna för dem som drabbats hårdast av det nya systemet. Riksdagen har i dag röstat om två förändringar i sjukförsäkringen som de rödgröna partierna har föreslagit, och som stöds av SD. Omröstningen är nu klar och 140 röstade ja för de rödgrönas utskottsinitiativ. 139 röstade nej.

Tidningarna skriver självklart spaltmeter om det här och de flesta verkar jubla åt att alliansen föll:

Men det är intressant hur olika man kan se på en och samma sak. Gunnar Axén (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet säger såhär om resultatet:

 Det är bekymmersamt att riksdagen fattat ett beslut som vi faktiskt inte vet konsekvenserna av, säger han och hänvisar till Inspektionen för socialförsäkringen och Försäkringskassans osäkerhet i sina konsekvensanalyser.

Återigen blir jag förvånad över hur vissa människor tycks ha en kristallkula i bakfickan så fort det inte går som de velat. Som om de hade vetat hur det skulle gå med alla de människor som var sjuka och blev utförsäkrade? Men vissa varningssignaler var tydligen kända. I aftonbladet kan man läsa att regeringen visste om att vissa människor skulle få betala dyrt för en sådan reform, men att regeringen valde att ingenting göra. De struntade alltså i följderna. Eller som aftonbladets reporter Ingvar Persson skriver:

Vad är det för en regering som driver igenom beslut trots att man vet att de kommer att krossa vardagen för många människor, och som sedan har mage att tala om ödmjukhet?

Vad är det för politik att först med öppna ögon fatta ett beslut, och sedan spela överraskad av det lidande som blir resultatet?

Själv tycker jag att det är skrämmande att man kan behandla människor på det sättet. Därmed inte sagt att alla tillhörande ett visst parti är likadana. För den som faktiskt varnade om effekterna var själv av den blå färgen, nämligen den dåvarande socialförsäkringsministern Cristina Husmark Phersson. Synd bara att ingen av de då styrande brydde sig om hennes varning.

Men som sagt, vi ser olika på saker och ting, till stor del beroende på vår livssituation. För den som aldrig varit utförsäkrad, levandes på svältgränsen och med ständig piska på ryggen trots sjukdom kan nog ha svårt att förstå hur det känns. Då får man vara glad att det finns mänskliga varelser i socialförsäkringsutskottet. Som till exempel Tomas Eneroth, vice ordföranden i utskottet som efter resultatet sa:

Det här var ett bra beslut och det innebär att regeringen tvingas lägga förslag om förändringar av sjukförsäkringen på riksdagens bord, vilket är efterlängtat, eftersom regeringen inte kommit med några egna förslag på ett år. Nu tvingas regeringen till förändring.

Tomas, jag gillar dig. Kanske det beror på att du känner någon i din närhet som har blivit drabbad, att du inte bor i en lyxvåning långt från verklighetens Sverige, jag vet inte. Men hur som helst, det var bra valda ord som visar att det ännu finns en gnutta mänsklighet kvar i vårt avlånga land 😉

61960cookie-checkDagens absoluta feting: Sjukförsäkringen.