Släpp spriten lös!

Så var det dags igen för debatten om gårdsförsäljning av alkohol att få ny fart. Anitra Steen och Gabriel Romanus, båda före detta vd:ar vid Systembolaget tycker att förslaget är dåligt då detta i så fall underminerar förtroendet för svensk alkoholpolitik.

För det första undrar jag då vad denna politiks mål egentligen är när skadorna av alkohol är så stora och kostar Sverige åtskilliga miljarder varje år. Dock ska man väl påpeka att siffrorna är väldigt luddiga och olika källor ger olika siffror, men det är fortfarande stora kostnader och det handlar som sagt om miljarder kronor som kunnat användas till andra, nyttigare saker. Istället går de till skadegörelse, rehabiliteringar, trafikolyckor m.m.m. Kan man då kalla det för en lyckad alkoholpolitik?

Men det är klart, alkohol är inte enbrat av ondo. Som säkert alla vet är en hel del av alkoholen ren skatt, och det är en bra grej! Om man kikar på Skatteverkets sida om skattesatser på alkohol så ser man snabbt att en väldigt stor del är ren skatt (se bild nedan), och det är ju genom skatt vi kan betala vård och rehabilitering av bland annat nyktra alkoholister.

 Visste ni förresten att man inte behöver betala skatt för alkohol som ska användas i vetenskapliga syften? Kryphål kanske?

Men vad skulle då hända om vi startade med gårdsförsäljning? Eftersom jag inte äger någon kristallkula som jag kan förutspå framtiden med så vänder jag mig till Socialdepartementet som tydligen äger en sådan, hor otroligt det nu än kan låta. Men i sin senaste delbetänkande av utredningen fastslår de att “det går att införa en gårdsförsäljning som är förenlig med EU-rätten, monopolet och som inte får negative effekter för folkhälsan“. Jag bara undrar, hur sjutton kan de säga så?

I vår strävan att bli mer kontinentala och kanske mindre strikta, ordentliga och frusna ska vi väl ha rätten att köpa en pava vin på ICA eller ta ett glas till lunchen. Det låter ju så himla gott och mysigt men kommer det fungera i praktiken, speciellt med tanke på de många år som storebror har haft sin vakande hand över spritskåpet?

Om jag själv får gissa så kommer självkontroll och habegär ha nyckelroller om gårdsförsäljning kommer till Sverige. En kontroll att kunna kontrollera alkoholintaget, vilket säkert kommer bli svårt i början då vi är så ovana vid situationen. Troligtvis kommer en våg av självdestruktiva människor att missköta intaget av alkohol till den milda grad att sjukvården kommer bli överbelastad ett tiotal år framöver, vilket kommer kosta samhället åtskilliga fler miljarder. Det kallas inte flyktsoda för intet. Men sedan kommer detta att lugna ner sig, dock på många människors bekostnad. Kanske man rent av kan kalla det en effekt a la Darwin, där de svagaste slås ut. Men det kanske inte är så konstigt när trycket från samhället och dess stress gör att så många människor mår dåligt idag och tar den enklaste vägen till flykt. Kanske vi skulle försöka förbättra levnadsvillkoren i övriga samhället först, innan vi släpper alkoholen fri i butikerna? För att minska riskerna för en farsot, om man kan säga så.

En annan sak vi också bör tänka på är om skatten för alkohol ska vara så hög som den är. Då med tanke på att en tredjedel av all alkohol som dricks i Sverige kommer från illegala försäljare och att det är den vägen som ungdomar oftast får tag på sin alkohol.

Emblem från gardsbryggeriet.se
60030cookie-checkSläpp spriten lös!