Annonser – bra eller inte?

Jag har faktiskt en utbildning i ryggen som reklamare, fotograf, journalist och grafisk formgivare, men idag använder jag det inte alls. Eller nej, det var väl lite lögn, för jag är fatiskt intresserad av layout, olika typer av reklam, självklart skrivandet o.s.v. så det sitter nog i ändå även om det har gått några år nu.

Men jag funderar emellanåt på de olika annonserna man träffar på över internet, för de finns ju på de flesta ställen när man tänker efter.

På Facebook finns det en hel del av skiftande karaktär och i olika typer. Till en början försökte jag klicka bort de som jag tyckte var jobbiga men insåg ganska snart att det var ett hopplöst och tidsödande jobb, så jag slutade och helt enkelt accepterade att de fanns där och jag fick lära mig att försöka undvika att irriteras. Det gick faktiskt ganska bra och idag bryr jag mig inte alls.

Sedan har vi såklart tv-reklamen. Det mesta är ganska dåliga snuttar som jag ofta tänker att de kunde jag ha gjort 100 gånger bättre, men ibland kommer det reklamfilmer som man faktiskt fastnar för. För inte så väldigt länge sedan hade jag ju en hel vecka med reklamsnuttar där jag fick visa ett fåtal av mina favortier. En reklamfilm som jag har gillat länge nu är den som jag visar nedan. Att de har fått till minspelet på bebisen så jäkla snyggt och fixat att han dansar är ju hur bra som helst. Jag ler alltid lite när jag ser den på ICA-butiken där jag brukar handla.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xbdWoBydhSU&feature=bf_next&list=PL1228829599D058C6&index=9]

Sedan har vi ju reklamradio. Personligen hatar jag den verkligen alldeles ofantligt. Kanske jag lyssnar på fel kanaler, typ RIX FM, men det är ju så jäkla jobbigt att höra samma käcka, skitdåliga reklam gång på gång på gång på… Till slut stänger man av radion i ren frustration och man inte redan har slagit sönder den i ren ilska. Två ord om detta: MER VARIATION!!!

Tidningsreklam är också ganska irriterande och knappast något jag tittar vidare mycket på faktiskt. För det är väl så idag att om jag behöver något, då googlar jag eller kollar upp butiker i närområdet om de har någon schysst deal på gång. Det är väl därför jag inte gillar att läsa Metro längre för det är så otroligt mycket reklam som inte intresserar mig. Men så är jag ju man också, vilket innebär att jag vet vad jag behöver eller vill ha, köper det och är nöjd. Fönstershopping liksom, vad är det? 😛

Men visst finns det reklam jag ibland kollar lite extra på. Ja, förutom tv-reklamen då om den är bra. För om man är som jag och spenderar en hel del tid på internet och dessutom läser nyheterna varje dag, digitalt, så stöter man ju på vissa reklamannonser som kan verka intressanta och då klickar jag ibland vidare. Som det här stället, Flying Eagle, råkade jag hitta via en annons på nätet, och eftersom jag råkar gilla både motorcyklar och hårdrock så blev det snabbt en favorit. Sedan får jag erkänna att även om jag inte är någon spelgalning så händer det faktiskt att jag hoppar in på vissa spelsajter ibland, bara för skoj skull eller för att fräscha upp mina spelkunskaper. Bland annat i poker och texas holdem som jag har nämnt tidigare. För den som är osäker på regler och liknande så finns det bra nätskolor för det.

Tack till Nett som inspirerade mig och som faktiskt skrev om reklamens påverkan på oss människor för ett tag sedan. Ett spännande ämne faktiskt som tål att skrivas om. Tack även till Emilia.

Bild från kendinigelistir.com
57870cookie-checkAnnonser – bra eller inte?