Rätten till självförsvar

En kvinna i Bangladesh blev utsatt för ett våldtäktsförsök när hon låg och sov. Med en kniv skar hon av förövarens penis som hon sedan lindade in i mjukplats och lämnade till polisen som bevis.

Hmm…okej. Den här storyn är ju både hemsk och tragikomisk på ett sätt. Men jag tänker nog mer på att det var en sjujäkla kvinna som hade en sådan sinnesnärvaro att hon kunde kapa av hans snorre. Bravo förresten, bra gjort! Ni får ursäkta men sådana människor som dessutom har trakasserat en medmänniska under så lång tid som det skrivs i artikeln, ska bara ha det.

Men så funderar man på om det där skulle kunna hända i Sverige. Ja, alltså inte våldtäkten för det läser man ju om nästan varje dag, men skulle en kvinna i Sverige kunna göra samma sak som kvinnan i Bangladesh? Med alla skriverier om bristerna i det svenska rättssystemet och hur svag tilltro som offret fått så verkar det smått omöjligt att försvara sig i en sådan situation, oavsett om man hade skäl eller inte. Men vi har som ni kanske vet Nödvärnslagen, vilket kan vara intressant läsning så att man vet vad man får göra i en nödsituation. Som t. ex. under hot eller anfall. Väl värt att läsa tycker jag.

DNAftonbladet

57340cookie-checkRätten till självförsvar