Bussolyckan i Stockholm

Det är hemskt det där med bussen som skenade och som mejade ner 6 människor igår på Södermalmstorg i Stockholm. Föraren var nykter men tros ha tagit fel på pedal. Samtidigt nämns det att bussen var 15 år gammal och uttjänt för länge sedan. SL har ordnat en krisjour.

Allt det där låter väldigt bekant, åtminstone för mig som bor i Borås. I januari 2009 skenade en buss utmed Allégatan, en av huvudgatorna i staden och rammade ett tiotal bilar. Chauffören testades naturligtvis men de fann inga spår av alkohol. Även där tros föraren ha tagit fel på pedaler. Han friades senare men fick böter för missad handbroms då han vid ett senare tillfälle blev överkörd av sin egen buss då den kommit i rullning och han försökt stoppa den. (Skrattretande, jag vet)

På Borås Lokaltrafiks hemsida står att läsa, och jag citerar:

BL strävar efter att alltid erbjuda välutbildad och erfaren personal, tekniskt avancerade bussar och ett väl fungerande miljöledningssystem. Att åka med våra bussar skall vara en upplevelse av trygghet, komfort och punktlighet och verksamheten ska leva upp till miljökrav för ett hållbart samhälle. Borås Lokaltrafik står väl rustat inför framtiden.

Jag ska vara snäll och säga att okej, det mesta av det där stämmer ju faktiskt, när bussarna fungerar. Dock har även de börjat bli väldigt gamla, uppåt 15 år, precis som hos SL och man ser på nästan varje buss hur deras högra sidor (närmast busshållplatsens höga trottoarer) är helt sönderslagna. För inte så länge sedan såg jag faktiskt en buss vars stänkskärmar var ihoplappade med plåtskruvar och små metallbitar. Det såg ju verkligen professionellt ut.

Nu är ju inte jag expert på finansiering av bussar men jag ställer mig ändå frågan – Åker Reinfeldt buss?

Foto: SR Sjuhärad.
57220cookie-checkBussolyckan i Stockholm