Bättre med cannabis än med alkohol?

Enligt nya siffror visar sig nu att cannabis används i mer utsträckning än alkohol, främst i de yngre åldrarna. Ganska intressant, tycker jag.

Alkohol är genom tradition legaliserat, men om alkoholhaltiga drycker hade introducerats idag och med den kunskap vi har om den, då tror jag knappast den hade varit tillåten. Ungefär som cannabisens intåg som ännu är ganska nytt för oss.

Än mer intressant är det att missbruksmottagningen på Maria Ungdom i Stockholm har ett sådant namn, alltså ”missbruk”. Inte så att jag försvarar droger eller alkohol för de kan säkert vara skadliga båda två om de används för mycket och helst skulle jag se att vi inte behövde varken alkohol eller droger, men sådan är inte världen idag.

Kanske är det för att omvärlden och samhället är så tufft att vi behöver någonstans att fly? När man känner att skolan eller jobbet blir för mycket, när dator- och tv-spelen inte längre är häftiga nog, när krogen känns tråkig – då kanske vi behöver något som varvar ner oss, tar stressen från våra axlar och vaggar oss ner i en tröst som är falsk. På sätt och vis kan man nog säga att det är en flykt, om än så bara för stunden.

Det lär bli intressant att se hur regeringen tacklar det här. När ungdomarna nobbar alkoholen och tar cannabis istället. Ska vi kanske utöka sortimentet på systembolagen så att staten kan få in mer skattepengar?

Regeringens nya policy kan bli: ”If you can´t beat them, join them.”

DN Aftonbladet

57150cookie-checkBättre med cannabis än med alkohol?

5 svar på ”Bättre med cannabis än med alkohol?”

 1. B: Oj, det var inte världens kortaste kommentar hehe.
  Du har väldigt många bra argument där, tycker jag. Människor kan ju missbruka tamej 17 allt möjligt, allt från mat och sprit, till tyngre sorter av narkotika och i slutänden är det bara den enskilda människan som kan avgöra vad som är bra eller dåligt.
  Sedan att regeringen måste inse att det är här för att stanna är ju helt klart sant. Men du vet hur det brukar vara att politiker gärna stoppar huvudet i sanden och kör på som det alltid har varit. Dock tycker jag mig se allt yngre förmågor inom politiken nu som faktiskt har bra koll på vad omvärlden handlar om.
  Framtiden ska bli spännande att se. Oavsett hur det går kommer jag troligtvis fortsätta med mina vanliga folköl, men i lagom dos såklart 🙂

 2. Men det här är väll ganska missvisande, även om jag anser att det är bättre att man röker Cannabis än dricker alkohol, så handlar det ju om en mottagning för missbruk, som räknar på antalet inskrivna och vilken drog de angivit som huvuddrog. Alltså dit de som har blivit ertappade med att bruka narkotika skickas, för att lämna urinprov etc.
  Människor som dricker alkohol som märkligt nog inte är klassificerat som narkotika skickas ju inte i någon större utsträckning till en mottagning när de ertappats, då det är så socialt accepterat och preparatet inte är olagligt.
  Så att Cannabis har gått om Alkohol bland ungdomar tror jag inte på för fem öre ( trots att mörkertalet är mer än det dubbla).. Däremot skulle det vara lite av en positiv trend då alkohol skördar så många dödsoffer, både direkt och indirekt av alkohol berusning.

  Trots den extrema narkotikapolitik och trots åratal av propaganda för att motverka Cannabis, sprider sig trots allt bruket , fler och fler röker. Jag anser att politiker måste inse att denna trend inte kommer att försvinna och inte kommer minska genom att man skjuter till några miljoner till i kriget mot Cannabis.

  Tvärtom är det dags att växla om till ”skadereducering” Det är dags att lyfta Cannabis bort från den stora påsen av narkotika där den beblandas med amfetamin, extazy, LSD ,Svampar, kokain etc. Därmed motverka möjligheten för ungdomarna att gå vidare till tyngre droger, för det är inte Cannabis i sig som leder till andra droger, det finns inget i Cannabis som gör en sugen på att snorta in kemikalier i näsan. Nej det är klassificeringen av drogen som gör att den hamnar hos kriminella gäng som gärna vill leda in ungdomar på tyngre narkotika som är mycket mer lönsamt för deras verksamhet, det är klassificeringen av drogen som gör att ungdomarna i huvudtaget måste ta kontakt med en langare i parken eller i gränden.

 3. Fint skrivet!

  Det vore intressant att undersöka korrelationer mellan minskat alkholbruk, till förmån för cannabisbruk, och
  antalet fall av misshandel, våldtäkt och skadegörelse i den åldersgruppen.

  /John

Kommentarer är stängda.