Neger, afrosvensk, svarting eller Svensson?

Invandrareleverna fick i hemläxa att böja ordet “neger”. Nu säger skolans rektor att det var olyckligt, stigmatiserande och olämpligt. Nu ska exemplet tas bort från studiematerialet.

En artikel som rör om i det känsliga ämnet och som ofta får mycket människor att reagera. Mest svenskar, vilket är konstigt, varför är vi så hetlevrade med just sådanthär? Jag skulle jättegärna veta vad invandrarna själv säger och tycker. Nysvenskar, immigranter, flyktingar, vad de numera kallas.

Ett exempel på hur försiktiga svenskarna är med att använda vissa ord är när man googlar på “wiki: neger” och inte hittar någon träff på svenska. Däremot annat matnyttigt och på träff nummer 11 finns det en förklaring, och jag kopierar betydelsen av ordet “neger”.

Neger, femininum: negress (tidigare även negrinna), är en idag föråldrad och mindre lämplig beteckning[1] för personer från vissa svarta folkgrupper från framför allt Afrika och i viss mån Oceanien. Ordet härstammar troligtvis från latins niger. Svenska Akademiens ordbok definerar ordet: “manlig individ tillhörande den människoras som är inhemsk i Central- o. Sydafrika o. som bl. a. kännetecknas av mycket mörk (stundom chokladbrun) hy, ulligt, krusigt hår, bred, platt näsa o. tjocka läppar” Användning av ordet kan av vissa uppfattas som nedsättande och kränkande.

Det där sista är ju intressant. Vilka är det som tycker att det kan vara nedsättande och kränkande? Kanske jag är ute och seglar helt men är det inte bara de ljushyade svenskarna som har fått detta intryck och att “morianerna” i själva verket inte bryr sig ett skit? Hela inlägget på Wikipedia kan du läsa här.

Jag är nyfiken. Tell me.

…och så låter vi debatten om negerbollen vara för den här gången, okej? Snälla 😛

56370cookie-checkNeger, afrosvensk, svarting eller Svensson?