Ärade varde männen

Alltså, som politiker borde man väl vara ganska vass i att slänga ord omkring sig, ha åtminstone hyfsad vokabulär och kunna göra sig förstådd med sina uttallanden. Men när SD-politikern Ove Raskopp uttrycker sig såhär:

”Ingen kan väl förneka att hela vårt moderna samhälle är en produkt av mannens ypperliga förmåga till kreativt tänkande”

…då får man förmoda att han antingen skriver i ren ironi eller enbart försöker få uppmärksamheten till sig. Så grattis Ove, du har fått min.

“Ujuj, stackars mig, jag är ju man”

Men tillbaka till ämnet. Han vill i en motion, stifta en “lokal internationell mansdag” eftersom mannen, i hans tycke, män utsätts för kränkande behandling av kvinnor. När man läser artikeln så låter det mesta som rent dravel, men helt jäkla fel har han faktiskt inte. I alla fall inte om man läser vidare, att:

”I skolan missgynnas pojkar av en undervisning lämpad för små söta flickor som kan sitta still och skriva handstil med mikroskopiskt små snirklade bokstäver eller påtvingas att tälja till smörknivar som sedan skall slipas med nollnollans sandpapper resten av terminen”

Det där är ju faktiskt sant av den enkla anledningen att små pojkar oftast är både högljudda och kanske rent av bråkiga, och då passar sig ju inte ordning och reda, disciplin och stillasittande undervisning. Men tänk också på att det finns pojkar som inte är som alla andra, som inte tycker om sport, bus, bråk och som helt enkelt skiljer sig mot mängden – vad ska vi göra med dem – ska de sitta i flick- och pojkgrupper där de avvikande sitter i motsatt köns grupp? Sedan undrar jag vem som skrev skollagen och lade upp de allra första skolscheman där olydnad och bus i lektionssalen straffades med prygel. Kan det månne varit – en man?

Sedan finns det en aspekt till i detta som jag funderar över, och det är över själva idén med en mansdag. Behöver vi egentligen en dag till för männen som genom århundraden har förtryckt bland annat kvinnor, med ursäkten att vi är män och därmed måste bejaka våra djuriska instinkter? Ungefär så, men ni förstår vad jag menar, för det var inte så värst många kvinnor som har dragit ut i krig genom världshistorien, eller hur? En mansdag behövs inte, av rent historiska skäl, men om vi absolut måste ha ännu en bemärkelsedag så må det vara en för båda könen i så fall, som vi kan fira tillsammans.

Bild från thenonbeliever.com
55410cookie-checkÄrade varde männen