Hej barn, knark är gott och bra

Det har väl knappast gått någon förbi att barnprogramledaren och chefredaktören för Kamratposten, Ola Lindholm är åtalad för misstänkt, ringa narkotikabrott. Han tar nu en paus och tv-serien Wild Kidz där Ola varit tänkt som programledare har blivit stoppat av SVT.

På aftonbladet.se kan man idag läsa en artikel om hur man hanterar situationen när barnen ställer frågor om vad som har hänt Ola och Per Johansson på Riksförbundet för ett Narkotikafritt Samhälle (RNS) ger råd. “Säg som det är till barnen” har artikeln till rubrik och redan där blir jag smått kritisk. Längre ner kan man läsa att “det är farligare och man gör konstigare saker om man tar knark” och där tar det ordentligt stopp för mig. Det där går jag inte riktigt med på.

Alltså, jag är lika mycket för någon typ av narkotika, som jag är för alkohol. Men jag tycker att båda kan ha väldigt dåliga konsekvenser för de som inte kan hantera det och att vi människor egentligen skulle kunna klara oss bra utan något av dem.

Förra gången jag skrev om Kaliforniens möjlighet att få legaliserad marijuana blev det en ganska het debatt då människor tyckte att Sverige borde tillåta det, men jag har knappast ändrat åsikt om detta. Vi behöver inte mer skit att bli beroende av, som i fel händer kan orsaka en hel del oönskade effekter. Redan idag kostar alkoholrelaterade, låt oss kalla det beklagansvärda utfall, ett stort antal miljarder och tänk då hur hög siffran skulle kunna bli om man kombinerade narkotika med alkohol eller om narkotikan stod för sig själv. Hur som helst, jag är övertygad om att det skulle ha en dålig effekt för stora delar av folket och samhället i sig.

Men jag måste protestera ändå, trots att jag resonerar som jag gör. Jag tycker inte att man som förälder ska generalisera om varken “farligare” eller “konstigare saker” för hur vet vi det? Kort sagt, hur många av oss har rökt på eller som i Ola Lindholm, i all misstanke visserligen, provat kokain? Det påverkar troligtvis människor på olika sätt, precis som alkoholen. Vissa blir jättetrevliga medan andra förlorar all slags kontroll och går bärsärkargång utmed Storgatan. I och med ett sådant påstående så är ju alkoholen “bara” farligt och man blir lite “konstig” vilket då, förhoppningsvis, får barnet att fråga varför ens föräldrar vill bli lite farliga och konstiga.

Min egen förklaring skulle troligtvis bli:

Jo, förstår du, pappa dricker alkohol för att han är en skattebetalare och jag gör helt enkelt min plikt så att de viktiga människorna, de uppe i Stockholm ska ha råd att ha cirkus 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. På så sätt orkar de hitta på olika konstiga saker så att de fortfarande känner sig viktiga och behövda, glada och alltid mätta. Så egentligen är pappa jätteduktig när han blir lite farlig och lite konstig och jag hoppas att mina små barn ska bli minst lika duktiga när ni växer upp.

Foto: Scanpix & Rex Features
54910cookie-checkHej barn, knark är gott och bra