Vem bryr sig?

Reportern och journalisten Dawit Isaac har suttit fängslad i Eritrea sedan september 2001, och blev dömd utan rättslig prövning. Och så verkar det förbli.

Idag är det Pressfrihetsdagen och att frita Dawit är än mer aktuellt just denna dag. Därför har ett antal organisationer överlämnat ett undertecknat brev till den eritreanska ambassaden. Därmed fortsätter vi alltså att hoppas.

Men så slår mig tanken, tänk om det hade gällt någon annan svensk? Som det nämns i en annan artikel om en annan svensk som kidnappades i nordafrika och som fick oerhört mycket större uppbackning. Detta utspelade sig runt år 1660 och man kanske kunde tro att vi med dagens teknologi och mer strukturerade samhällen, kunde påskynda processen, men tydligen inte. För det har ju trots allt snart gått 10 år och han sitter ju fortfarande i finkan. Om han nu lever.

Men det är klart, om situationen varit annan så hade det nog gått snabbare. Ursäkta min cynism men om Dawit Isaac istället hetat Anders Svensson och varit en helt vanlig blek svennebanan hade det nog gått undan. Eller ännu hellre, en ung och söt blondin med oskyldigt blå blick och med lilla mamma väntandes hemma i Svedala, du hade vi väl skickat trupperna dit.

Jojomen, det är skillnad på folk och folk må ni tro. Personligen hoppas jag att Dawit en dag kommer ut från fängelset, kommer tillbaka till Sverige och ställer makthavarna den högst väsentliga frågan: Vad i h-vete har ni pysslat med de senaste 10 åren?

53940cookie-checkVem bryr sig?