Mycket virusattacker på sistone

Som ni vet hade vi problem med datorsystemet på jobbet i förra veckan, vilket nu är under kontroll igen, men jag tycker mig ana att det har varit fler attacker än vanligt den senaste tiden. Kanske är det bara jag som blivit hispig?

Sedan har ju Sony haft stora problem när det gäller Playstation och att över 25 miljoner användarkonton har blivit kapade och det var inte så länge sedan sist det hände. Senast igår fick jag en varning från en kompis på Facebook att det var en länk man inte skulle klicka på för den kopierar tydligen sig själv, bara för att sprida länken vidare, chefen sa något liknande igår och den 29 april skrevs det på prisjakt.nu om faran med att plocka bilder från Google. Faktiskt just nu i skrivande stund, sitter jag med en falsk virusvarning här i bakgrunden. Den dök upp när jag skulle hitta en bra bild på Dawit Isaac som jag skrev om i förra inlägget.

En falsk virusvarning kan se ut som den jag har blinkandes i ett annat fönster just nu, att det varnas för att du har massor av virus och annat skit på din dator och nu erbjuder sig hemsidan att fixa problemen åt dig – för en kostnad – för ett fejkat antivirusprogram som inte fungerar. Självklart är allting bluff och det är ibland svårt att se, men just den här fejkade varningen var vid namn “Fast Windows Antivirus 2011” och den fick jag alltså när jag gick in på www.ellincyilcum.k12.tr för att hämta bilden. Det enda sättet här är att INTE klicka på varken Ja, eller Nej eller Avbryt men däremot kan du trycka Ctrl – Alt – Del så att du får upp Aktivitetshanteraren och avsluta därifrån. Alla andra alternativ ska man undvika.

Men hur skyddar man sig då? Farorna på internet tycks finnas överallt, inte sant?

Samtliga datorexperter jag har pratat med är överens om att tunga program som McAffee och Norton är onödigt stora och långsamma och rekommenderar andra, nätbaserade varianter och dessutom finns det väldigt många bra gratisversioner. Dock är jag väldigt tveksam om det bästa antivirusprogrammet någonsin har existerat eller kommer att göra, för det upptäcks ständigt nya hot och att enbart vara uppkopplad innebär en fara idag.

Ett antivirusprogram som jag nyligen upptäckte var Panda Cloud Antivirus och som är lite speciellt. Ni kanske har hört talas om Molnet, eller The Cloud och som innebär att datorer på internet, över hela världen, arbetar ihop med speciella uppgifter. Bland annat att sammanföra alla virushot och andra datorhot i en slags databas så att alla med samma programvara skyddas. Väldigt smart tycker jag och det går snabbt. Om en fara hittas i Australien, kan vi ha skydd mot det hotet endast 6 minuter senare. Sedan var det lite segt i början men det var nog bara min gamla Bettan som protesterade lite. En annan bra grej är att om man installerar deras verktygsfält för webbläsaren får man extra, användbara funktioner.

En annan grej som är bra är Virus Total där man kan genomsöka enstaka filer eller hemsidor. Detta sköts genom en lång lista av antivirusprogram och tjänster, så jag känner mig väldigt säker när jag använder Virus total. Enda nackdelen är att man får bara genomsöka max 20 megabyte och man kan inte ta flera filer på en gång.

Men som sagt, det finns massor av bra gratisprogram därute men jag tror knappast det finns något som är perfekt. Dock är de många gånger minst lika bra som programmen man köper, tar mindre plats och är ju faktiskt mycket bättre än att köra helt utan antivirus.

53990cookie-checkMycket virusattacker på sistone