Nu ska vi ha muslimska helgdagar också.

När Carin Jämtin (S) föreslår att vi ska införa speciella muslimska helgdagar, blir jag lite skeptisk och undrar helt enkelt varför? Som om inte alla våra kristna högtidsdagar vore nog.

Men kanske det är mer som organisationen Humanisterna säger:

– De flesta människor i Sverige är sekulariserade. De firar exempelvis inte jul av kristna, religiösa skäl. Det är bara ett tillfälle att samlas, äta god mat och umgås. Samma sak gäller för muslimerna, säger Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna.

Med andra ord är det inte religionen det hänger på utan själva dagen och möjligheten att träffas och umgås, vilket ju mycket väl kan stämma för en ganska stor del av befolkningen. Kanske vi istället skulle ha en slags pott med helgdagar, som det nämns i artikeln i DN, så att alla oavsett religion eller härkomst, kan fira när så behövs. Det tycker jag låter klokt.

Ungefär samma artikel finns att läsa på Expressen, men där finns också en liten lista på Sveriges helgdagar och där kan man ju faktiskt ta bort några stycken, inte sant? Samtidigt känns det lite fel att vi ska tappa en röd dag bara för att någon annan ska få vara ledig. Eller för de som inte är religiöst troende kanske aldrig skulle få vara lediga?

Nej, en pott låter bra, som är lika stor för alla får man väl hoppas på att det blir. Annars vill jag också fira Ramadan och kinesiskt nyår. Eller Hanukkah.

53710cookie-checkNu ska vi ha muslimska helgdagar också.