Spritpartiet och Valborg

Det festas en hel del i helgen runtom i landet. Igår t.ex. var det ett ordentligt röj nere vid sjön men de hade sådan volym att man kunde tro att det var i kvarteret intill – inte en kilometer bort som det faktiskt var (kanske de firade Kate och William?) och idag fortsätter det. Studenterna här i Borås ska ha sin årliga kortege genom staden och det lär bju ganska mycket alkohol under kvällen, precis som det alltid brukar vara.

Polisen har såklart mycket att göra och det är kul att se dem patrullerandes. Det känns säkrare då. Men jag går inte ut i helgen. Dels för att det brukar vara extra stökigt och att det av någon konstig anledning nästan alltid brukar sluta med att helt okända människor vill slå mig på käften. Det är faktiskt sant haha. Då känns det bättre att fira med traditionsenliga saker, såsom manskörer, fyrverkerier, våreldar och fackeltåg och tidningarna tipsar såklart om vart det ska eldas.

Men så har vi då det här med alkoholen som inte alla gånger är så bra. Om man avnjuter den med måtta så kan det bli hur trevligt som helst, men samtidigt är det så otroligt många som inte känner när det bör trappas ner och resultaten kan bli väldigt skiftande. Vissa somnar precis var som helst, en del gör tokiga saker, vissa får spendera natten hos polisen och…ja, ni vet. Främst är det ungdomarna som inte är vana vid alkohol som kanske går över gränsen men visst, även en del vuxna har ganska dåligt ölsinne.

En väldigt intressant debattartikel handlar om hur lättillgänglig alkoholen är idag för ungdomar och att så kallad gårdsförsäljning inte vore ett smart sätt att tackla det utan snarare tvärtom. Benny Haag, Spritpartiet, skriver en väldigt intressant grej:

Men det läskiga är att vi på förhand inte kan säga vilka som utvecklar ett osunt drickande och vilka som klarar sig. Ett slags rysk roulett med ungdomars framtid.

Det är lätt att säga att man ska dricka med förstånd, men det är nog mer sant att där spriten går in går vettet ut, i alla fall för en del av oss. Själv nöjer jag mig med några folköl så får folk kalla mig för torris eller vad de vill. Jag håller mig åtminstone på benen bra mycket längre än vissa andra 😉

53450cookie-checkSpritpartiet och Valborg