En sjuk hjärna inte så konstigt idag.

De flesta tidningarna skriver idag om dådet: den 11-årige pojken som blev upphängd i en snara på lekplatsen.

Dagens NyheterExpressen Aftonbladet 

Pojken klarade sig tack vare att han klarade av att balansera, ståendes på tå, men stackaren måste ju må hur dåligt som helst. Men jag kan inte låta bli att fundera…

Vad är det som utlöser en sådan handling egentligen? Vad hade gärningsmannen/männen för motiv? Kort sagt, varför? För att gå ut och hänga upp en unge i en snara är knappast normalt.

Visst läser vi de svarta rubrikerna i dagstidningarna och förfäras, varje dag, och om man sjunker för djupt i misären så kan man nog lätt knäckas. Turligen är det inte många av oss som gör det men istället kanske vi blir härdade. Till den gräns att vi accepterar våldet såpass mycket att det nästan blir okej.

För ett tiotal år sedan fick media nos på alla nyheter som handlade om våldtäkter och rubrikerna haglade tätt. Till en början förfasade sig människorna över detta och det debatterades en hel del i ämnet. Idag är det fortfarande hemskt, men inte till den grad att vi verkligen ryser av obehag. Idag läser vi nyheten och har glömt den efter en kort stund, alltmedan vi smuttar på morgonkaffet. Idag krävs det än hemskare, mer fasa för att vi verkligen ska reagera. Kanske en nyhet om en stackars 13-årig tjej som blev offer för trafficking om som våldtogs av 15 män om dagen bräcker en ”vanlig” våldtäkt i en vanlig förort?

Min poäng är att media, tack vare sin hunger på nya, saftiga rubriker gör sina läsare och tittare alltmer avtrubbade. Vi vänjer oss vid det hemska, otäcka och oacceptabla och vill ha nya sensationer, mer hemska saker att förfäras över och därmed sätter media krokben för sig själv. De måste jobba hårdare, producera mer halvsanningar, överträffa sig själva och hela tiden vara intressanta. Samtidigt som människorna blir mer avtrubbade och svåra att nå, rent känslomässigt, vilket jag själv tror ger ett råare klimat om man ser det ur ett socialpsykologisk perspektiv.

Men det är inte bara medias förtjänst att samhället blir hårdare, det är bara en av faktorerna. Om man ser på filmer idag ska även de överträffa sig själva när det handlar om effekter, såsom fler explosioner, råare våld, tuffare karaktärer, mer bomber och blod. Likaså datorspelen där allt ska bli mer verklighetstroget och mer effektfullt. musiken blir hårdare och med ett tuffare språk där svordomar används allt oftare. Med dagliga bombardemang där allt detta blir en naturlig del av vårt liv av alla de här ingredienserna och influenserna är det väl inte så konstigt att människorna också blir tuffare, råare, våldsammare. Som droppen urholkar stenen.

Det är så man skapar förutsättningar för att snara upp 11-åriga pojkar i gungställningar och sedan gå därifrån.

52920cookie-checkEn sjuk hjärna inte så konstigt idag.