Gratis musik eller inte?

Snart ska ju Spotify starkt begränsa gratislyssnandet till max 10 timmar per månad och vissa människor tycks bli riktigt förbannade. Men varför?

På metro.se kan man läsa att det är främst yngre människor som nu är vana vid att få gratis musik som opponerar sig, men jag kan inte riktigt förstå vad som är fel på att betala för musiken. Nej, jag har verkligen inte gott om pengar, men man kan ju förstå logiken bakom det hela. Tänk själv hur kul det skulle vara att slita i månader, kanske år, för att få ihop en hel cd-skiva med omslag, texter o. dyl. för att sedan ge bort den gratis. Kort sagt: Vem vill egentligen jobba gratis?

Själv bryr jag mig inte så mycket då jag oftast lyssnar via Youtube och dessutom finns det andra konkurrenter till Spotify. Alternativet är att ladda ner musiken på annat sätt som då såklart är förenat med vissa risker att bli åtalad. Men på det hela tycker jag att Spotify gör rätt, sett ur en moralisk synpunkt. Då slipper artisterna bli lidande för andra människors snålhet.

Men det är klart, allting är inte svart och vitt och säkert inte i detta fall heller. Den köpstarkaste gruppen är troligtvis tonåringar som i sin tur ofta inte har så mycket pengar att köpa cd-skivor med. Men det är väl också så att man idag mer sällan köper en hel skiva utan plockar de bästa mp3-filerna och samlar dem. När jag kollade upp vad en låt av Volbeat kostar så blev jag ärligt talat smått förskräckt. 12 kronor för en endaste låt. Men kanske det vore mer attraktivt om de kostade typ 6-8 kronor istället?

Bara en tanke.

52440cookie-checkGratis musik eller inte?