Du tror att du är så tuff…?

Märkligt att aftonbladet lade ut det här klippet idag då jag igår lovade skriva om ett fenomen som jag uppmärksammade igår när jag surfade runt på youtube.

Egentligen har jag planerat att skriva om detta länge, så långt tillbaka som ett år kanske, och då menar jag de oansvariga förarna, och det finns en hel del av dem. Om man kikar på youtube är det inte alls svårt att hitta klipp med fartdårar som skryter om sina bedrifter och kommentarerna brukar hylla deras äventyr. Dock tycker jag helt annorlunda för vad är själva vitsen med att äventyra både sin och andras säkerhet genom att flyga fram över vägarna, enbart bevisandes hur dum i huvudet, omogen och ansvarslös man är? Då kan man lika gärna hänga en skylt om halsen med texten “Idiot” på.

Första klippet visar hur ett gäng som tydligen har något slags fest i bilen och kör som galningar. Vid 3:30 in på klippet filmar de dels hur snabbt de kör och hur de upprepade gånger kör mot rött ljus. I slutet av filmen kommer polisen och de är kallade Aina, ifall någon undrade vad killarna i bilen menar. Idiotpoäng: 3 av 5.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MO65DhQOykY&feature=related]

Sådana buskörningar influeras ofta av olika ideal, där bland annat Ghostrider och Gumball nämns. Den förstnämnda är något av en legend då det gäller att provocera polisen, tänja gränserna och bryta mot hastighetsbegränsningarna. Ingen vet hans identitet och han utför alla möjliga trick på allmänna vägar när han inte leker med polisen. Idiotbetyg: 5 av 5.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Gx1CkPcICaY]

Sista klippet visar några ungdomar på en moped som försöker köra ifrån en polisbil. Det går såklart inte och de får en saftig utskällning av polisen när de till slut blir prejade av vägen. Under klippet finns en hel del intressanta kommentarer och det varkar vara den allmänna uppfattningen att ungdomarna är totalt blåsta haha. Idiotbetyg: 4 av 5.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JUb2SygoJLE]

Hela poängen med det här inlägget är att försöka folk att förstå att det finns opålitliga förare därute och själv ser jag nästan dagligen de som kunde ha mer bakom pannbenet. Man kan tro att man har full kontroll men det räcker med en sekunds slarv och situationen kan gå helt överstyr och kanske betyda döden för någon helt oskyldig. Om man tänker på detta, att kontakten med markytan hålls enbart genom 4 hjul på en bil och vi pratar om kanske 1000 kilos belastning. Eller kanske 300 kilo på bara två hjul om vi ser på en motorcykel. Det känns som att det är svag gräns mellan säkert körande och att flyga av vägen om man pressar fordonet för hårt.

Avslutningsvis vill jag visa det här klippet där två ungdomar flyr från polisen och dör, helt i onödan. Tänk på deras föräldrar, vänner och släktingar. Människor som älskade dem. Som brydde sig. Som grät vid deras gravar. Tänk på det nästa gång du ska trampa lite extra på gaspedalen och bete dig som en idiot.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ku1BZpkSmDE&NR=1]

52140cookie-checkDu tror att du är så tuff…?