Olämpliga datorspel

Jag råkade hitta en artikel på metro.se som handlade om ett relativt nytt spel, School shooting: North American Tour 2012. Som namnet anger handlar det om det ytterst kontroversiella ämnet skolskjutningar, något som många människor tycker är något man inte ska göra spel om.

Först vill jag bara berätta att jag första gången råkade se klippet utan ljud och då kunde jag hålla med, det var verkligen osmakligt och rått. Men så tittade jag en gång till, denna gång med ljud, och då var det mycket mindre av de intrycken. Musiken kan väl beskrivas något i stil med karnevalsaktig, vilket känns väldigt malplacerat i sammanhanget, men det ska sägas att musiken avdramatiserade spelet något oerhört.

Hur som helst, jag tycker det är märkligt hur det här spelet kan få en så massiv kritik när det säljs liknande spel för miljarder kronor, men med ett annat tema – men det är fortfarande skjut för att döda som gäller. Ska man hårdra det så är ju faktiskt även en tecknad serie som Kalle Anka & Company väldigt våldsam, eller ett annat exempel, Tom & Jerry. Men där har vi såklart skillnaden att det är tecknat och att ingen dör.

Men spelindustrin har varit i blåsväder många gånger förr och frågan ställs alltid var man ska dra gränsen. School Shooter skulle jag faktiskt kunna tänka mig att spela, även om det ser riktigt dåligt ut – alltså det finns ju ingen story alls verkar det som, men jag skulle aldrig någonsin spela t. ex. Rapelay, ett japanskt spel där det går ut på att våldta kvinnor. Men kritiken startade tidigare än så. I spelet Carmageddon, som jag tror kom 1995,  fick man poäng genom att köra över fotgängare och hundar och i Grand Theft Auto: San Andreas handlar det om att stjäla bilar och döda rivaliserande gängmedlemmar. Utöver det kan man plocka upp prostituerade, köpa knark på gatan, råna oskyldiga fotgängare och utföra mord eller gå på strippklubb. För att nämna ett antal saker.

Men än en gång, vart ska man dra gränsen, när och varför? Kanske vi redan har passerat den utan att vi tänkte på det.

Bild från School Shooting North American Tour 2012 från sciencemagnews.com
50510cookie-checkOlämpliga datorspel