Vi ska utredas och utreda allt!

Det här är tragikomik i dess högaste form. Fruktansvärt hemskt då människor (och djur) blir lidande och samtidigt komiskt på ett ytterst bisarrt sätt.

Jag tänker på alla de stackars människorna i Libyen som dör, samtidigt som Sverige fortfarande inte har skickat stridsflyg till deras hjälp. Först skulle det utredas och diskuteras och nu väntar vi på att NATO ska ge oss mer detaljer. Den informella förfrågan har redan ställts men nu väntar vi alltså på mer ingående information på var, när, hur, varför… Är det bara jag som tycker att det verkar en aningens löjligt?

Sedan läste jag om 12-årige Olle som just nu ligger på sjukhuset efter att ha blivit attackerad av björnar. Björnungar, för att vara mer exakt, som tycks ha blivit övergivna av mamman, och nu vill Olle att björnungarna ska räddas – men först ska ärendet såklart utredas och under tiden svälter ungarna. Experterna säger att de är beroende av sin mamma och att de egentligen bara har två dagar på sig och myndigheterna lovar en snabb utredning. Vi får väl hoppas på att det också blir så.

Men visst är det konstigt att allting ska utredas? Det ska skrivas blanketter, skaffas tillstånd, licenser och avtal, sammanträden ska hållas, ärenden ska skickas till olika instanser, bifallas eller bordläggas, samtyckas och diskuteras. Märklig strategi i ett miljövänligt land som ska föregå med gott exempel, men som samtidigt fullständigt badar i papper, eller hur? Visst, självklart finns det ju en poäng i alla de här krångliga sakerna, men har det inte gått lite överstyr?

Det papperslösa samhället, pratade man om för ett tiotal år sedan, då hemdatorerna började slussas ut och internet sattes i bruk på allvar i Sverige. Nu skriver vi ut som aldrig förr och pärmarna fylls med rasande takt, samtidigt som byråkratin kan få en vanlig Svensson att slå bakut.

Bild från thedailygreen.com
50350cookie-checkVi ska utredas och utreda allt!