Hoppas, hoppas, hoppas!

Visst är det konstigt att det i ett land som Sverige som eftersträvar nolltolerans ändå tillåter att vi pratar i mobiltelefon när vi kör bil? Men nu kanske det blir slut på det.

Riksdagsledamoten Anna Wallén (S) har skrivit en motion om ett förbud mot mobiltelefonsamtal under tiden man kör, och jag tycker hon gjort rätt. Dessutom är det flertalet av partierna som håller med henne. Idag har vi bara “Vårdslöshet i trafik” men den träder ju i kraft först efter att olyckan är skedd. Vore det inte bättre att arbeta förebyggande istället?

Denna debatt brukar ju dyka upp med jämna mellanrum och alltid finns det någon som brer på lite extra. Som varför är det inte förbjudet med gps, cd-spelare, radio och annat som kan störa oss i trafiken och jag har funderat lite på det där. Att bege sig ut i trafiken med mer eller mindre, ett ton av metall på hjul, är ju förenat med vissa risker och man har ju faktiskt ansvar både för sig själv och sina medtrafikanter så egentligen borde man ta bort alla sådana där distraherande saker, eller hur?

Föraren borde med andra ord sitta helt avkiljd från resten av bilen, helst i en egen liten ljudisolerad hytt med genomskinliga plastväggar med enbart ratt, pedaler, körriktningsvisare, handbroms och det allra nödvändigaste som faktiskt har med bilkörning att göra. Möjligtvis även ett droppställ med en hängande flaska så att man kan tillföra kaffe, intravenöst, så att risken för att somna vid ratten elimineras. Eller te för de som önskar. Ej Norrlands Guld oavsett hur mycket man önskar att man kunde få vara sig själv för en stund.

Det är konstigt att jag ideligen måste lösa alla världsproblem, eller hur?

Bild från bingkay.net
49910cookie-checkHoppas, hoppas, hoppas!