Överdriven rädsla för cancer av strålning.

För några dagar sedan skrev jag om Japan och hur tufft de har det där borta just nu och blev väldigt överraskad av vad jag fann angående radioaktiv strålning och dess effekter. Tydligen var det inte alls så hemskt och fullt behandlingsbart med goda resultat.

I dagens nätupplaga av Svenska Dagbladet kan man läsa i stort sett samma sak. Robert Nilsson, docent i strålningsbiologi och professor i toxikologi skriver att det inte är strålningen i sig som är farlig utan rädslan för den och ger många bra exempel på hur ofarlig radioaktiv strålning egentligen är. Som en bra jämförelse nämner han ett ytterst tragiskt fall där två kvinnor valde att göra aborter av rädsla för att få missbildade barn. Som väntat var fostren helt normala.

Tack media för att ni skrämmer upp människorna helt i onödan. Strålning hit och dit, okej det kan ju vara bra att veta, men å andra sidan strålas vi hela tiden av andra saker. Skriv lite om det också så kan vi flytta ut i skogen allihopa och vara rädda när vi sitter där i våra jordkulor med stampade jordgolv. Då får vi se hur många lösnummer ni säljer.

Bild från www.innovationteam.se
49570cookie-checkÖverdriven rädsla för cancer av strålning.