Fas 3, pirater och svenskt uppror.

Idag fanns det mycket intressant att läsa i dagens aftonbladet. Bland annat en intervju med somaliska pirater i  Plusdelen, där de berättar att de inte har något jobb och inget liv och det är ett lätt sätt att bli rik på – att bli pirater. Kanske något som vi kunde anamma även här i Sverige. Men det är klart, under vintern då isen ligger tjock skulle det troligtvis bli lågsäsong

Sedan undrar man ju vilka båtar man skulle kapa. Stena Line kanske? Där skulle tax free:n sitta farligt till kan jag gissa. Djurgårdsfärjan är nog lite säkrare. Men om man inte gillar att bli blöt så finns ju alltid regalskeppet Vasa där man dessutom kan råna turister.

På tal om arbetslöshet så vet ni ju att jag har skrivit om Dagen då Sverige säger Nej, alltså ett slags uppror. Döm av min glädje då jag läser debattsidan idag där en 57-årig kvinna vid namn Lena Nilsson skriver om samma sak! Hon beskriver så oerhört bra vad Fas 3 innebär, att det är som en återvändsgränd för de som har hamnat där och chanserna att få ett riktigt jobb är minimala. Once in, never out.

Jag känner en sådan oerhörd vanmakt, frustration och ilska inför det nya Sverige som vuxit fram, ett Sverige där jag tillhör en marginaliserad grupp av långtidsarbetslösa, ensamstående och ekonomiskt fattiga. Ett Sverige där rå marknadsekonomi råder och egoism och ytlighet härskar, fackföreningarna tappar medlemmar och mark, folkrörelserna dör, uteliggarna blir fler, barnfattigdomen ökar, bostadssegregationen är tydlig och inkomstklyftorna gigantiska.

 Så underbart bra skrivet att jag blir rörd, för exakt så är det ju. Läs hennes debattartikel för det som står i slutet är minst sagt tänkvärt.

Om man är i sista fasen av långtidsarbetslöshet, i Fas 3 alltså, har man heller ingen rätt att utbilda sig, vilket jag tycker är väldigt märkligt. Nu är det dessutom bevisat att lågutbildade människor löper mycket större risk för allvarliga eller livshotande sjukdomar så det verkar som att man blivit satt på Fas 3 enbart av den anledningen att det är olagligt för regeringar att döda meningslösa människor(?). Det är ju genom utbildning som man utvecklar sig själv och blir mer attraktiv för arbetsgivare, men detta får man alltså inte. Samtidigt kan man idag läsa om justitieminister Beatrice Ask som tycker att unga kriminella ska förses med fotbojor och kunna utbilda sig. VÄNTA LITE NU?!?! Ska man alltså bli kriminell för att kunna ha en chans till utbildning?

Skepp o´hoj, anfäkta och anamma för bövelen och aaargh! Köp en kroksabel på Hobbex så drar vi ut och tar över Östersjön. Nu ska vi starta eget!

Bild från clipartguide.com
48160cookie-checkFas 3, pirater och svenskt uppror.