Anders gillar rosa

Får man som kille gilla glittriga saker och balett? Eller som tjej, får man gilla att meka med bilar och gilla sport?

Självklart, säger vissa men tvekar att låta sina egna barn bryta mot de ”gränser” som samhället har när det gäller olika intressen eller att låta färgerna på kläderna ha betydelse för vilket kön man tillhör. För ett tag sedan kunde man läsa om Oskar, 6 år, som mobbades för att han bar rosa kläder i skolan och till slut blev han knivhuggen. Mamma Sara tror inte att det var den direkta orsaken men hon fick nog och flyttade sonen till en annan skola. Men visst är det märkligt att man tydligen inte får tycka om vilka färger man vill eller ens får vara sig själv?

Marie Tomicic, forskare och författare till boken ”Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2”, säger i en artikel att banr är mer könsöverskridande, och att det är vuxna som pressar in dem i könsmallar, och det kan mycket väl vara så, tror jag. Men det görs faktiskt saker för att motverka de här:

  • På Facebook finns gruppen ”Visa världen att det inte är fel att bära rosa även när man är kille” som man kan gå med i.
  • Grundaren av ovan nämnda Facebook-grupp, Maria Lundgren, hoppas att så många som möjligt ska manifestera sitt stöd genom att bära något rosa den 7 mars.
  • Ett kulturevenemang i Kalmar den 12 mars har även att erbjuda en teateruppsättning av gymnasieelever där temat ska vara att ”Du får gilla rosa”.
  • Exempel på manliga kändisar som burit rosa finns längst ner i den här atikeln.

Sist men inte mins så skriver Malin Wollin om detta fenomen, att klädbutikerna har exakt samma könsindelning som för nio år sedan då hon födde sitt första barn. Hon uttrycker det oerhört träffsäkert i sin kolumn:

Att få hem ­Ellos- eller H&M- katalogen är som att läsa ett rasdokument fast på snipp-och snoppspråket.
Det är GULLGULLIGULL MED SOCKER UPPÅ till flickorna.
Det är PANGPANGSPINDELMANNENRIDERPÅEN- TYRANNUSAURUSREX till pojkarna.

Själv blev jag smått sur när jag läste alla artiklarna om detta i dagens Aftonbladet att jag tyckte det var dags att byta färger på bloggen, till rosa!! Tyvärr fanns det inte en enda mall i hela wordpress utbud som var rosa, vilket ju är skitdåligt. Däremot fanns det massor av blåa, svarta och i mitt tycke, mer dämpade färger. Det fanns en enda som påminde lite om rosa men den var helt enkelt kass i upplägg o.s.v. och det skulle bli väldigt jobbigt för er läsare så jag lade ner den tanken ganska snabbt.

Men okej, den 7 mars ska jag lägga på minnet och fram tills dess skaffa något rosa. Nu har jag Rosa Bandet-rosetten på ryggsäcken men det giltas inte riktigt tycker jag, helst ska det ju vara något som syns så vi får se om jag lyckas stega in i någon klädesaffär som faktiskt säljer rosa skjortor eller något liknande. Det ska bli kul 🙂

Bild från superpinkishswitsour.blogspot.com
47460cookie-checkAnders gillar rosa