…och alla får panik – igen.

Det här med dvärgbandmasken borde egentligen få rubriken “Dagens asgarv” då media blåser upp det till löjliga proportioner och människor blir såååå oroliga. Risken att få hjärnhinneinflammation av fästingar är i så fall otroligt mycket större.

Enligt Svenska Dagbladet, som påstår sig “ha svaren på frågorna” så finns det vissa kriterier att kunna bli smittad av den här lille pajsaren, och det blir ganska roligt om man gör en sammanställning:

Hundar kan smittas om de äter smågnagare. Okej, och hur ofta händer det då? Sedan ska man inte klappa eller pussa okända hundar, speciellt inte om man befinner sig i smittade områden. Som om man skulle kunna veta att ens egen hund är smittad, det är ju knappast så att man kan fråga dem.

Om man bor i alperna finns det större risk då dvärgbandmasken trivs i de miljöerna och det rapporteras 50-60 fall per år –  i hela Europa. Det kan ta mellan 5 och 15 år innan smittan upptäcks, och detta ska man kalla en nyhet? En av teorierna över hur smittan kan ha kommit till Sverige är att semestrande gnagare har varit smittade. Forskarna söker nu intensivt efter Stuart Little för ett utlåtande från, enligt vår kunskap, den enda gnagare vi vet som kan föra gnagarnas talan. Frågan är ju varför de har åkt på semester från alperna till Sverige för här är väl nästan lika jäkla kallt?

Den roliga artikeln finner du här. Visste ni förresten att det i morgon måndag den 28 februari är internationella musarmsdagen. På tal om gnagare alltså.

47080cookie-check…och alla får panik – igen.