Maskotar och skrock – kan faktiskt hjälpa

En intressant artikel om ett ämne som jag har undrat över många gånger. Speciellt om maskotar.

Vissa människor är skrockfulla: de spottar tre gånger då de ser en svart katt, aktar sig för att gå under stegar, kastar salt över axeln, sätter aldrig nycklarna på bordet och alla möjliga saker. De flesta är enkla saker men i artikeln i dagens aftonbladet får man läsa om de lite mer ovanliga ritualerna, främst inom sportens värld. Tyska forskare säger att det har en positiv effekt att ha maskotar eller utföra vissa ritualer. Själv är jag inte så förvånad då det hela är väldigt psykologiskt. Lite grann som sockerpiller, placebo och självsuggestion.

Men som sagt, jag har alltid undrat över det här med maskotar. Hur kommer man fram till att en viss sak ska vara ens maskot? Vad är det som kvalificerar någonting att bringa mig lycka och välstånd egentligen? För det måste väl finnas några kriterier för att få bli en maskot?

Själv har jag nog ingen men har haft. Men det var under kortare perioder, främst för att de inte fungerade, men man kanske skulle skaffa en? Under en period köpte jag trisslotter varje onsdag och samlade på de där plastbitarna som man skrapar med och jag tänkte att om allting stämde, då skulle jag vinna stort. Då talar vi om rätt färg på plastbiten, rätt stjärnkonstallation och den rätta känslan. Det där extra pirret som säger att snart, snart så händer det! Men som sagt, jag gav upp efter ett halvår haha.

Har du någon maskot och hur blev den din?

46160cookie-checkMaskotar och skrock – kan faktiskt hjälpa