Moderna slavar i Sverige

En väldigt intressant artikel i dagens expressen fångade mitt öga. Den handlade om lettiska kvinnor som tvingas, under slavlika förhållanden, städa hos svenskarna. Inga raster och en lön på 2000 kronor i månaden.

Ännu mer intressant blir det när man läser detta:

“Våra medarbetares lön efter skatt är jämförbar med motsvarande svenska löner.”

Så då börjar jag undra, hur ska man som konsument vara säker på att arbetarna har det bra? För själv skulle jag inte vilja ha hjälp från några utländska arbetare, hur billigt det än må vara, om jag visste att de levde på mindre än existensminimum och behandlas som slavar. Det skulle jag helt enkelt inte ha samvete till.

Men tillbaka till det här med bemanningsföretagen. Vad hindrar svenska bemanningsföretag att göra exakt samma sak? Det oroar mig. Men det är sant, det finns ju redan slavjobb i Sverige, med stöd från bland annat staten och arbetsförmedlingen, men det är få som vågar säga något om det med risk för att förlora hela sin inkomst. De kallas för åtgärder och är till för att putsa till siffrorna för de politiska partierna som kan säga att arbetslösheten i landet har sjunkit.

Vilka som går på de lögnerna är möjligtvis de som redan har jobb men tyvärr är verkligheten en annan för de som inte tjänar ett öre extra vare sig de jobbar 8 eller 16 timmar om dagen. Men vem bryr sig så länge siffrorna ser bra ut eller man kan få tag på billig arbetskraft?

“Det ska löna sig att arbeta” men vissa borde kolla upp vad definitionen av “arbete” innebär och sedan jämföra det med slaveri.

Läs vad facket anser om billiga städare från Lettland.

45340cookie-checkModerna slavar i Sverige