80-talisterna är lata

Tydligen vill 80- och 90-talisterna hellre ha kul än jobba. Och i samband med det skriver Åsa Erlandson en artikel där hon undrar vart alla “skitjobb” har tagit vägen.

De är lata, bortskämda och struntar i regler.
Var tredje 80- och 90-talist sjukskriver sig från jobbet – utan att vara sjuka.
– De vill hellre ha kul, säger antropologen Katarina Graffman.

 Men det är väl inte så konstigt. Är det så förbjudet i Jante-Sverige att ha kul när man jobbar? Självklart finns det ju gränser för hur, när, var och hur man får ha roligt. Att leka och stoja om man t. ex. jobbar på begravningsbyrå vore knappast lämpligt, men att rätt och slätt säga att det är fel att ha kul när man jobbar är sandmentalitet.

“-Du är dum!”
“-Du är dummare!”
“Såhär är det, har alltid varit och ska alltid vara såhär!”

För en sanning är ju att samhället förändras med generationerna, och det finns det nog ingen som kan ändra på. Och när vi redan pratar om arbetskulturen i Sverige, vem sjutton har bestämt att vi ska tvinga oss upp okristligt tidigt på morgonen för att släpa oss till jobbet och göra ett halvdant arbete. Troligtvis sura och buttra över både den tidiga timmen och att behöva armbåga sig fram på bussen eller trängas i rusningstrafiken. Vareviga dag, för jobba ska vi banne mej göra – det är ju det enda som verkligen betyder något här i livet, eller hur? Jobba, jobba, jobba och dra in härliga skatteintäkter åt våra folkvalda så att de kan plocka ut en skyhög lön, månad efter månad.

Okej, nu ballade jag ur lite, förlåt. Dessutom fungerar säkert inte deras ekonomi på det sättet, men visst är det konstigt att vi är så otroligt styrda av vårt arbetssamhälle med vissa regler och förordningar? Vad hände med den virtuella arbetsplatsen, distansarbetet där man kan jobba lite hur och när man vill? Det lät ju så jättebra för många år sedan nu men det är försvinnande få som kan skryta med den arbetsmiljön, eller hur?

Så vi klamrar oss fast i det gamla bondesamhället där alla fick gå upp tidigt för att mjölka kossor och hämta äggen från hönsen för att ha något till frukosten….

Det Åsa Erlandson skriver är faktiskt en gåta: vart har alla skitjobben tagit vägen? Eller är det verkligen en gåta? Ni får ursäkta, men kan det ha något att göra med en massiv invandring under flertalet år där människor kommer till Sverige i hopp om en bättre framtid och som tar vilka jobb som helst. Vita som svarta. Jobb alltså.

Det är absolut inget fel i det men kanske våran arbetsmarknad har blivit alldeles för hårt uppstyltad då du måste ringa till Skatteverket om du har sålt din gamla cykel. Därmed finns det inte rum för några spontana affärsöverenskommelser eller plats för extraknäck som tidningssäljare. För då riskerar du kvarskatt eller böter.

Byråkratins Sverige sparkar sig själv i baken och snubblar över sin egna hög med blanketter av art 50XNVC45B och det ser ganska dråpligt ut.

45020cookie-check80-talisterna är lata