Mannen som sexobjekt? Ajabaja säger RO

Företaget Boxer har blivit anmält till Reklamombudsmannen för att tönten Robert visas upp som ett sexobjekt. Tydligen ska det, enligt anmälaren, vara kränkande för män.

Buuu säger jag! Det var nog det löjligaste jag har hört på länge!

Varför ska en animerad figur, som dessutom ska uppfattas som en tönt, inte kunna posera som han gör i reklamen: Liggandes på en björnfäll, muskulös och iklädd enbart boxershorts, när kvinnor visas upp överallt i betydligt mer utmanande poser eller utmanande kläder?  Titta bara på vilken hemsida som helst där det säljs underkläder. Eller reklampelarna på stan. Om man söker på ordet ”utmanande” på internet så finner man en hel del, och många av träffarna visar både det ena och det andra från diverse företag.

Ordet ”utmanande” kan iofs vara av olika mening för olika människor, det är sant, men om inte underkläder kan anses som intimt, nära och kanske till och med utmanande så vet jag inte vart de har lagt gränsen egentligen. Att företaget Boxer dessutom har humor i sina reklamfilmer gör ju saken bara ännu mera pinsam. Antagligen är det någon humorlös, pseudointellektuell tjomme med ölmage som fått sig en fix ide när han satt hemma framför teven, mumsandes på sin hemköpta Vezuvio.

Åsa Erlandson, skribent på Aftonbladet, tycker att reklamen bara är tröttande, och javisst är den det. Dock är det ett helt annat ämne. Men hon har också en poäng när hon säger:

Men att därifrån dra slutsatsen att Robertbilden skulle skapa press hos både yngre och äldre män känns nästan som att idiotförklara männen.

Ett uttalande som man bör tänka noggrannt på vad dess innersta mening egentligen är. Betyder det att män inte är så dumma att de går på att vi ska se lika perfekta ut som en tecknad tönt? Peppar, peppar, men jag tror inte det är någon risk, inte enbart tack vare reklamen som Boxer gjorde, men det är en droppe i havet. Ett hav som med hjälp av torr humor snart förminskas till ett dricksglas och snart kommer fler droppar av samma sort, vilket i sin tur…ja, ni fattar.

Eller menar hon, att männen knappast går på det här idealet då de redan har ordnat så att kvinnor förväntas gå omkring med tajta kläder hela tiden och visa formerna?

Allt det där tål att fundera på, både en och tusen gånger, men jag tycker anmälningen var löjlig. Varför ska en halvmesig reklamsnutt anmälas när det handlar om män och inte kvinnor? Då tycker jag att det är bara att plocka fram Elloskatalogen och börja anmäla för fulla muggar.

44000cookie-checkMannen som sexobjekt? Ajabaja säger RO