Du skall hata din nästa – del 7.

Så hur ser en näthatare ut då? I Expressens artikelserie om näthat får vi träffa Erik Walfridsson, 28 år, som har skickat elaka kommentarer på internet i hela sitt vuxna liv.

Ur en psykologisk synpunkt är det här oerhört intressant, men man får hålla med om att han har rätt att man utvecklas som människa genom att få någon som ifrågasätter och inte enbart håller med hela tiden. Det tror jag fullt och fast på! Att saker inte ska ses i svart och vitt utan man ska försöka komma ihåg att det finns nyanser i allting, något som Erik på sitt sätt hjälper människor att inse.

Samtidigt tycker jag att det verkar som en hopplös kamp som han för. Som en slags rättfärdighetens virtuella riddare som sprider sina åsikter hos dem som inte efterfrågar dem. Och det är ju också nackdelen med internet, att om du exponerar dig och dina tankar så riskerar du också att bli kritiserad. På gott och ont.

Nu har jag själv inte blivit kritiserad av Erik och vet inte hans ordval, men jag vet att om man väljer sina ord väl kan man också skada väldigt mycket. Har man temperament så kan man nog göra ganska stor skada i en människas liv, vilket jag hoppas Erik och andra människor tänker på. Visserligen är vi skyddade bakom våra skärmar men det ger oss inte rätten att såra människor.

En man som skriver om nätkärlek är Emanuel Karlsten. Han skriver på ett sätt som jag inte direkt gillar, men han pratar om att kanske kan nätkärleken övervinna näthatet, vilket i mina öron låter smått naivt, men okej, jag går med på det för innerst inne hoppas jag ju såklart att internet ska bli en rumsren plats utan en massa anonyma fegisar.

Emanuel lämnar oss i sitt bidrag till artikelserien med några tips:

Minska avståndet till läsarna genom att själva oftare delta i kommentarsfältet. För det är klart att den som aldrig tror sig vara lyssnad på skriker allt högre, använder allt hårdare ord.

För de hatare som ändå finns kvar kanske vi kan motarbeta med teknik? En sajt i USA, jag tror det är Flickr, har löst det genom att den som återkommande missköter sig får en allt trögare sajt. Varje gång de postar en kommentar tar det längre och längre tid att ladda sidan. Till slut ger hataren upp och lämnar, i tro att sajten är tekniskt oduglig.

Kanske något för bloggportalens tekniker att ta tag i? För det vore en välsignelse.

43540cookie-checkDu skall hata din nästa – del 7.