Du skall hata din nästa – del 5.

Linda Skugge brukade blogga. Tills hon fick nog av nätets otäcka troll, som hon kallar dem.

Hon skriver om de tre värsta typerna av människor som finns på nätet och som älskar att hacka på folk. Anonymt såklart, för troll är tydligen ljusskygga också. Sedan skriver hon något väldigt intressant i artikeln som egentligen har med socialpsykologi att göra:

Kan det vara så att den konflikträdda och något tillbakadragna svenska personligheten funnit ett utlopp på nätet?
Det kan inte vara så att alla dessa tokar, psykfall, pms-kärringar, surgubbar och allmänt uppmärksamhetstörstande svennebananare beter sig så illa i vardagen som de bevisligen gör framför en skärm och tangentbord.

För visst är det så att vi kan vara arga och bittra över någonting men att vi inte vågar säga det öga mot öga. Många gånger är det tyvärr så, något som jag tyvärr har fått bevittna alltför många gånger i verkliga livet. När personen i fråga inte är närvarande så ska det sväras och nästan hotas men att det i nästa stund slätas över och oftast med ett leende, så fort personen är i närheten.

Fegt och äckligt. Precis som elaka anonyma kommentarer och övrigt näthat är.

En annan grej som är dolt under anonym avsky och allmän feghet är rasismen på nätet. Enligt undersökningar är svensken alltmer positiv till invandrare och flyktingar. Dock är det inte den bilden man får om man tar upp debatten på internet. Då är det snarare tvärtom. Det har jag själv märkt när jag har skrivit om flyktingfrågor, segregation med mera, att då skjuter besöksmätaren upp i taket och det blir en hel del tjafsande. Inga direkta påhopp men visst märker man av åt vilket håll opinionen lutar, och så är det alltid.

Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius säger i en artikel om detta några ytterst väl valda och träffande ord här.

Jag håller med henne och någonstans viskas de bevingade orden, att tystnad är medhåll. Vi säger inget och låter de som hörs mest lägga referensramarna åt alla andra.

Bild från jerinelay.com
43200cookie-checkDu skall hata din nästa – del 5.