Du skall hata din nästa – del 4.

Expressen artikelserie om näthatet går vidare och idag berättar Ebba von Sydow om tiden då hon var ansatt av en nätstalker.

Ebba berättar hur konsekvent hennes nätstalker har varit och genom flera år skyfflat elakheter över henne. Även nära och kära och speciellt hennes syster har fått kommentarer i sina bloggar och Ebbas chefer har fått mejl där det nämns saker som nepotism då Ebba fick jobbet på SVT.

Men här kommer något väldigt intressant:

Jag vet mycket väl vem hon är, kan alla hennes alias, haranger och ordval. Vet vad hon heter i efternamn, var hon bor och att hon (som så skrämmande ofta när det gäller näthatare där ute) verkar vara en till synes ”vanlig” människa.
Betyder det att en för mig helt okänd kvinna i övre medelåldern med en dator ska lyckas förpesta mitt liv?

Men idag finns det tyvärr ingenting att göra åt den här typen av näthat. Det är lite som Patrick Ekwall skrev, att det verkar finnas en oskriven lag att man som offentlig person måste tåla ett och annat. Vilket naturligtvis är bullshit. Offentliga personer är väl som människor är mest, men med en smula mer talang månntro.

Men de goda nyheterna är att en lagändring är på gång och fr. o. m. den 1 oktober 2011 kan man anmäla kommentarer på sociala nätverk som olaga hot. Detta kan ge ett straff upp till fyra år.

Det finns ju såklart fler lagar att tillsätta och förbättra, men det här är säkert en välkommen lagändring som kommer göra många glada. Det var på tiden också.

42970cookie-checkDu skall hata din nästa – del 4.