Du skall hata din nästa – del 3.

Expressen fortsätter sin artikelserie om näthatet som verkar finnas på alla sociala nätverk. Denna gång får vi läsa om hur unga människor mobbas på bland annat Facebook.

En flicka som blev offer, Stina Johansson (fingerat namn), rapporterade händelsen till supporten för Facebook men det tog alldeles för lång tid innan gruppen togs bort. Stinas pappa däremot, startade en egen grupp som heter Internetvandrarna, som ska motverka att sådana saker ska hända.

Tyvärr är det ju så att dagens lagstiftning är alldeles för gammal och alldeles för tam. Eller som det står i artikeln:

För att polisen ska kunna ta fram en IP-adress, som berättar från vilken dator eller datorgrupp som den misstänkte loggat in, krävs att det misstänkta brottet kan leda till fängelse.

På sätt och vis är ju lagen fel. Speciellt med tanke på hur skör man är i den åldern och att man kanske tar åt sig alldeles för lätt. Risken för att hamna i fel gäng är också stor där det är väldigt lätt att falla för grupptryck. Att brottet (näthatet) ska kunna leda till fngelse är ju knappast troligt men det ger djupa, själsliga sår i en ung individ, kanske för resten av livet. Så det borde få vara lättare för polisen att spåra en IP-adress.

Som Joakim Jardenberg så bra uttrycker det, att “Hat är en stark känsla, både för den som hatar och den som blir hatad” och visst är det så. Vidare skriver han om att det alltid funnits hat, även långt innan Internet fanns, och att nätet faktiskt också kan vara en inspirationskälla och hjälp i de situationer man råkar på just näthatet. Väldigt intressant läsning där avslutningen inspirerar åtminstone mig att försöka se ljuset och möjligheterna med ett relativt fritt internet.

Läs del tre i Expressens artikelserie om näthat och nätmobbing och hur Joakim Jardenberg resonerar om det fria ordets makt.

42810cookie-checkDu skall hata din nästa – del 3.