Det här med vargjakten…

Tidningarna skriver om vargjakten som börjar idag. Ärligt talat har jag inte hängt med så duktigt i skriverierna om det. Men jag undrar ändå varför vi ska skjuta av vargar helt plötsligt.

Jägarna säger att de vill ha en friskare vargstam, någon expert säger att vargarna det senaste året har dött av trafikolyckor, tjuvjakt och sjukdom och en reporter säger att det förra året inte sköts en enda genetiskt defekt varg. Dessutom har aftonbladet skickat ut en reporter som rapporterar läget minut för minut och just nu störs jakten av aktivister som skjuter smällare i skogen för att skrämma iväg vargarna.

Som det verkar så är det två läger – jägarna och aktivisterna – och jag undrar över bådas anledningar till att vara med.

Jakten i Sverige är hårt kontrollerad av myndigheter och av någon anledning tror jag att de har större koll på vad som händer i skogarna än en bunt maskerade jönsar som springer omkring och protesterar mot vad de tycker är aktuellt och som passar dem själva. Genom expertis och flertalet anställda som jobbar med naturfrågor har de kommit fram till att vargen bör skjutas av så att beståndet stillas och balansen i naturen vidhålls. Eller? Mer om varför kan man läsa här. Rimligtvis borde det vara så när myndigheterna har ren fakta och kunskap i ryggen. Att dessutom aktivisterna är maskerade är bara löjligt – vågar de inte stå upp för vad de tror på?

Sedan undrar jag lite över myndigheternas sätt att tänka. Idag finns det omkring 200 vargar i Sverige och syftet på jakten är att få en friskare vargstam. Men då är det ju som Lena Mellin i aftonbladet skriver, att hur vet jägarna vilka som är de svaga individerna i flocken? Samtidigt är vargar inga små gulliga djur och som man kan läsa i den här artikeln kan ett vargpar döda 120 älgar på ett år, vilket är imponerande då älgar inte heller är att leka med.

Vad tycker ni, ska vi ha vargjakt alls eller låta dem löpa som de vill?

Hade vi gjort det med älgarna hade det varit betydligt mycket mer viltolyckor idag och säga vad ni vill men jag litar faktiskt mer på myndigheterna den här gången. Jag tror de har ganska bra koll på vad som händer ute i bushen.

Foto: AP
41440cookie-checkDet här med vargjakten…