Rasistiskt att blogga om det?

Jag läste hos en bloggkompis, något som jag aldrig tänkt på förut; nämligen att så fort det handlar om självmordsbombare, invandring och liknande saker – då finns inte alternativet ”Blogga om det här” intill artikeln. Kan det verkligen stämma?

Men så läser jag på aftonbladet.se  angående främlingsfientlighet och invandring i Arizona, och mycket riktigt – där kan man inte blogga om det. Likadant med nyheten om nya attentat mot polisen i Rosengård. Likadant på expressen.se där nyheten om Sahbi Zalouti och att han kan bli utvisad till Danmark.

Svenska Dagbladet däremot är jag inte lika säker på om de följer samma mall. Nyheten om en häktad våldtäktsman följer samma mönster och likaså om nya strider i Elfenbenskusten, men inte nyheten om tunisiska kravaller

Det verkar som om alla nyhetsartiklar som kan eller är sammankopplade med på något sätt utländska offer och/eller våldsamma människor är tabu att blogga om. Allt som kan förknippas med främlingsfientlighet eller riskera ett fördömande uttal av läsarna blir alltså inte diskuterbart via bloggarna. Vilket ju är ganska intressant.

Beror det på att svenska medier försöker vara politiskt korrekta när det kommer till ett ämne som oftast är väldigt laddat och känsligt? Är det kanske så att de inte vågar ha debatten och följer politikernas skygglappspolitik?

Självklart finns det beivrare på den främlingsfientliga sidan, men även på den andra sidan. På den sida som faktiskt tror mer på individen än hudfärgen. Tyvärr är det ju så idag att v inte ens kan påvisa det ovan nämnda faktum att debatten faktiskt finns och består av delade läger av olika meningar. Att blunda för debatten är lika med att säga att Sveriges invandringspolitik är felfri och inte bör nämnas alls. Allt är frid och fröjd och det som inte syns, det finns inte heller.

Tack Z för att du gjorde mig uppmärksam på det här. Jag kommer följa den här, låt oss kalla det teorin, men jag tror banne mig du har rätt. Det är ju ingen nyhet att politikerna väljer att blunda för vissa saker och med tanke på att tidningarna ofta är politiskt färgade så är det inte alls en omöjlighet. De är helt enkelt för rädda att ta debatten om främlingsfientlighet på allvar och belysa dess problematik.

Fortsättning följer.

40960cookie-checkRasistiskt att blogga om det?