Vad är det som händer egentligen?

Först var det massdöd av fåglar i USA, sedan ett hundratal i Falköping (vilket troligtvis och visserligen har en naturlig förklaring). Men tråkigheterna fortsätter.

Nu är det ytterligare 500 fåglar i Louisiana som har hittats döda, 8000 duvor som föll ur skyn i Italien och 2 miljoner fiskar som flöt iland i Maryland, USA. När det gäller de italienska duvorna skrivs det att fåglarna hade blå fläckar på näbbarna vilket troligtvis betyder att de har förgiftats. Kanske har de 4700 förgiftade gårdarna i Tyskland något med saken att göra?

Nu är det ju oftast så att mediadrevet går på högvarv och att de tidvis fokuserar oerhört på vissa händelser inom ett visst tema, men med dessa stora antal döda djur inom en så kort period måste väl ändå betyda något.

Min egen gissning är att det är en kombination av olika giftkällor. Kanske det massiva oljeläckaget i maj förra året har en del i skådespelet. Ett läckage större än 20 mil brett och 11 mil långt borde få viss effekter! Ihop med för övrigt förgiftade hav och en smutsig atmosfär borde, ganska lättförståeligt, ha kritiska konsekvenser mot djurlivet. Kanske det också, vad ingen vet, har något gammalt giftlager på havets botten från Andra världskriget sprungit läck – vem vet?

Frågan är väl vad de här stora avbräcken i djurlivet kommer ha för konsekvenser – om det nu blir några sådana.

40500cookie-checkVad är det som händer egentligen?