Man blir ju lite orolig

I alla dagstidningar idag kan man läsa om de döda fåglarna i Falköping. De första som gjorde mig uppmärksam på nyheten var Nett och Petra som också hade skrivit om det. Dock är jag en smula tveksam.

I Falköping handlar det om 50-100 fåglar och i USA handlar det om tusentals och kanske, jag säger bara kanske, kan det handla om något pucko som inspirerad av händelserna i USA haft lite skoj med sitt luftgevär. 100 fåglar, kajor i det här fallet, är inte så svårt att skjuta av om man är smått fanatisk och inte har något annat – och vettigare – att göra..

Men okej, jag kan faktiskt ha fel också. Jag är ju faktiskt ingen fågelexpert. I DN uttalar sig en ornitolog om händelsen men hans förklaring tycker jag inte håller måttet. Att vädret skulle ha med saken att göra på ett så litet område och ha så fatala konsekvenser. Teorierna i USA är snarlika, dock hände det närmare nyårsafton och raketer – kraftiga stressmoment – kan haft en viktig faktor. Då tror jag mer på ornitologen Kent-Ove Hvass som i Aftonbladet uttalar sig och framlägger en teori om att det kan handla om förgiftning. Eller som han själv uttrycker det:

– Kommer det in skit i systemet så syns det snabbare hos fåglar än hos till exempel människor. Det här kan vara en första indikator på att något är väldigt fel. Jag har jobbat med fåglar i 50 år och aldrig sett något liknande.

GT har en intressant förklaring, att vintern har varit så tuff mot djurlivet att fåglarna har blivit försvagade och att de blivit skrämda. Sedan har de flugit iväg och kolliderat med saker. Dock förklarar det ju inte de liknande händelserna i USA där det handlar om tusentals fåglar. Först i Arkansas och sedan i Louisiana – två angränsande stater som dessutom ligger långt söderut (se karta) och jag vet inte hur tuffa vintrarna är där men det verkar ju inte direkt stämma. Eller?

De omhändertagna fågelkropparna har skickats till Statens Veterinärmedicinska Anstalt och tester ska nu göras. Det ska bli väldigt intressant att se vad de kommer fram till. Ska vi få veta om domedagen börjar närma sig eller om det är dags för oss att sluta skicka ut skit i luften?

Fortsättning följer.

AftonbladetGTSvDDNBT (webb-tv)

Karta från photo-junction.blogspot.com – Bilden är läsarbild från aftonbladet.se
39970cookie-checkMan blir ju lite orolig